С пет гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии единодушно гласуваха оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров, предаде БНР.

Оставката е била депозирана в деловодството на медийния регулатор тази сутрин. СЕМ е приел и оставката на Валери Запрянов, член на Управителния съвет на БНТ, който я е депозирал заедно с тази на Каменаров.

До оттеглянето на Каменаров се стигна, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

С три гласа "за", един "против" и един "въздържал се" СЕМ избра програмния директор на БНТ Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността "генерален директор" на обществената телевизия. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме.

Членът на СЕМ Иво Атанасов заяви:

"Той получи само три гласа "за". Ако имаше фигура, която наистина да бъде подкрепена от петимата, това би дало една стабилност на Националната телевизия във времето на предизборната кампания".

Председателят на СЕМ София Владимирова подчерта, че най-важното е спокойствието в БНТ.

"В деликатния момент, в който, за съжаление се, наложи - при тези форсмажорни обстоятелства, да взимаме такива решения. Разбирам хората, с които говорих. Разбирам и тяхното желание да не се споменават имената им. Някои от мотивите бяха лични, други бяха, че телевизията наистина е в много тежък момент. Предстои само след два дни да започне предизборната кампания, предстои посещението на папата в България".

Членовете на СЕМ преизбраха София Владимирова за председател на медийния регулатор за още една година.