- Г-н Баев, Вие сте едно от опитните лица в листата на ГЕРБ за общински съветници, в предишния мандат бяхте председател на комисията по правни въпроси, през която преминават най-важните решения за Бургас. Кое Ви мотивира да се кандидатирате отново?

-Преди да стана общински съветник съм си мислел, че там някакви хора се събират веднъж месечно, гласуват, предимно много говорят, а после работата се върши от кмета и общинската администрация. Като изкарах един 4-годишен мандат като общински съветник, освен това и председател на правната комисия разбрах, че тази работа е не само отнемаща много време, изискваща много и различни професионални знания и опит, но преди всичко е свързана с огромна отговорност. Без активното участие на общинските съветници във вземането на решения едва ли, който и да е проект за града би могъл да се осъществи в която и да сфера-образование, икономика, изграждане на инфраструктура, здравопазване, социални дейности и т.н. Мотивацията ми да се кандидатирам отново е защото считам, че имам необходимия професионален опит и знания, мога да отделя от заетостта ми в адвокатската кантора, мога да отделя от времето за семейството ми и да бъда полезен за града, в който съм се родил, града на предците ми, града, в който растат децата ми. Развитието и просперитета на Бургас, работа за добруването на хората живущи в Бургас, кварталите и другите населени места в общината е кауза, за която си струва да отдадеш време, енергия и личен принос.


- Представител сте на СДС в листата, как ще мотивирате десните избиратели да гласуват?

-Моето семейство е неразривно свързано с идеите, посланията на СДС, приятелство и близост с множество личности, създали през годините авторитета на СДС и работили за тази политическа формация. Баща ми, художникът Георги Баев беше депутат в VII-мо Велико народно събрание, избран като мажоритарен кандидат от СДС. Аз в гражданската и политическата си активност съм тръгнал от СДС и независимо от дългогодишното ми членство в ДСБ, най-естественото ми място в българските политически формации е именно СДС.

Аз обаче нямам намерение да мотивирам хората от гр.Бургас да ме подкрепят и гласуват за мен на предстоящите местни избори с някакви тяснопартийни лозунги и политически клишета. Разчитам на това, че хората познават мен и семейството ми. Познават ме не само съученици и приятели от училищата в Бургас, където съм завършил основно и средно образование, познават ме добре правниците в града след близо 40-годишната ми адвокатска практика, познават ме добре стотиците клиенти, минали и настоящи, за които моята кантора осигурява висококачествена правна помощ. След 4-годишния ми мандат като общински съветник вече ме познават един широк кръг от служители в общинската администрация, общински и държавни предприятия и немалък брой хора от частния бизнес. Надявам, се че през годините на моя живот и работа в Бургас всички, които по-горе съм посочил, са се убедили в моята лоялност към родния ми град и бургазлии. Надявам се, че в дългогодишната ми работата като адвокат и сравнително кратката ми работа като общински съветник хората знаят, че подкрепям с радост всичко, което води до успешно развитие на града, но съм и достатъчно бдителен относно несъстоятелни проекти, както и безкомпромисен когато става дума за неоправдано пилеене на публични средства.

Именно моите лични качества са това, което ще мотивира и десните, и левите, и тези в центъра, и ако щете - неориентираните политически, да гласуват и подкрепят моята кандидатура. Много пъти открито съм заявявал, че моята партия Първо е Бургас, после е конкретно членство в политическа формация.

- Смятате ли, че има теми, по които бъдещите общински съветници могат да бъдат единни, независимо от политическата им принадлежност?

Разбира се, че има такива теми и това са всички теми без изключение, които касаят развитието на града и осигуряването на по-добър живот за хората в града, кварталите и населените места в общината. Би било абсурдно политическата принадлежност да е от значение, когато се вземат решения за подобряване на инфраструктура, за насърчаване на инвестиции, за развитие на здравеопазване и социални услуги, за образование.

- Кои от тях Вие приемате като своя кауза?

- Няма и не може да има нещо, което е важно за успешното развитие на града, което да е изключено от мен като работна задача. Каузата е Бургас! На този въпрос не мога да се сдържа да не изрецитирам стихове от мой и на семейството ми скъп приятел, поета Христо Фотев:

Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас.
В единственият залив пак е есен.
Тук изумен откриваш своя глас
и в своя глас солен - печал и песен.

Тук ти откриваш своя верен жест.
Тук ти за миг не си човек случаен.
На твоя ден най-точния адрес
е тук - и твоя ден е ден безкраен.

- Посочвате като един от своите приоритети образованието. Защо?

Е как няма да е приоритет! С образованието започва и свършва всичко. Богатството на Отечеството ни от създаването на българската държава, през средновековие, турско робство, Възраждане и Царство България са ХОРАТА, образованите хора. Без образование не е възможен нито икономически, нито културен, нито какъвто и да е прогрес.

- Какви са най-смелите Ви очаквания за бъдещия Общински съвет?

- Мнозинство от общински съветници, избрани от кандидатската листа на ГЕРБ, в която участвам аз, в която кандидати са хора не само от ГЕРБ, а хора от СДС, ВМРО, Гергьовден, хора без партийна принадлежност, но доказали се като личности с опит знания и мотивация да работят за града. Една кандидатска листа, представляваща силен и сплотен отбор, който да подкрепи амбициозната програма на Димитър Николов за следващия мандат, отбор, който да оправдае доверието, гласувано му от бургаските граждани.

- Каква е оценката Ви за хода на предизборната кампания?

- Няма кой знае какви изненади. Има нещо, което този път ми прави впечатление, може би защото в изборите участват толкова много отделни и нови партии, коалиции и граждански сдружения. С пренебрежимо малки изключения повечето кандидати се надпреварват да сочат с пръст и да хвърлят кал по останалите, не само по ГЕРБ и досегащното управление на общината, а буквално против всички останали участници в изборите. Това съчетано с пълно мълчание относно собствените кандидати, кои са те, каква биография имат, какво могат да вършат и какво ще правят ако бъдат избрани. Това е едната тенденция. Другата е почти копи-пейст повторения на едни и същи приоритети в бъдещата работа, с дребни стилистични и граматични редакции. Е, то е ясно ,че кой знае какво не може да се измисли, защото за разбирането на нуждите и проблемите на развитието на общината, не е нужно да си Нострадамус. Въпреки, че в самозабравата от несериозни обещания няма да се учудя, ако някой предложи и изграждане на площадка за космически полети например от о-в Св. Анастасия. Както е видно обаче, ние от нашата листа, не се занимаваме с другите кандидати. И аз самия не укорявам никой от другите кандидати за поведението им в кампанията, не ги съдя, напротив разбирам ги и им съчувствам. Когато нямаш какво да кажеш за себе си, когато понякога самия себе си не харесваш достатъчно,било защото личния ти живот е разбъркан или в работата си не си успешен, нормално е, бих казал напълно естествено е да сочиш другите, да им приписваш собствените недостатъци и неволи. Липсата на идентичност, разни комплекси нормално водят до подобно поведение. Това явление от социален и житейски аспект и в психологически смисъл не е нещо ново, изследвано е, много книги са изписани. Не е страшно, преодолява се, има кадърни психотерапевти, семейни и други консултанти, в най-добрия смисъл с времето хората порастват и по някакъв начин започват по-добре да разбират себе си и да намерят своето място в обществото.

Можете да подкрепите Иво Баев, като гласувате за ГЕРБ с №7 в интегралната бюлетина и отбележите преференция 102.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!