Водачът на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в Бургаски регион Румен Петков и президентът Георги Първанов (мандат 2002-2012) очертаха основните възможности за развитие на Бургас и областта, така че животът тук да кипи 12 месеца през годината. Двамата, заедно с кандидатите за народни представители, се срещнаха със симпатизанти в залата на хотел „Аква“.

На първо място сред проблемите, които най-отчетливо се набиват в очите на всеки жител на Бургаска област, на хората, които искат Бургас да се развива по-динамично и по-добре, бих поставил сигурността. Бургас е тежка област, има две гранични зони – морска и зелена граница. Особено през последните няколко години, Бургас е поставен в условията на интервенция от страна на бежанци, поставен под натиск по линия на контрабандните стоки. Няколко правителства не намират решения на тези проблеми. Ние имаме инстумент да спрем незаконните плавателни съдове, пренасящи контрабнадни стоки, превозващи мигранти или пък които се занимават с контрабанден улов на риба. Нежеланието на институциите в България да вземат ефективни мерки за гаранция на този процес най-малкото буди недоумение. За никого не може да бъде обяснено изграждането с огромни средства на оградното съоръжение, което съществува компрометирано. Не е нормално да се попилеят едни милиони, правителството да избяга от отговорност, да прехвърли изграждането на оградата на Областните управи, за да не подлежи то на парламентарен контрол, да няма яснота обществото за начина, по който се правят обещствените поръчки, по който се изгражда съоръжението и как то се контролира. В последния месец на отишлото си правителство бяха обявени обществени поръчки за снабдяване на граничните служби на МВР с една много специфинна система за вътрешна комуникация. При положение, че от няколко години се говори, че границата се охранява от поделение на МО и на МВР. Обявявайки тази поръчка само за МВР, още веднъж се очертават разделителните линии, липсата на воля на държавата да осигури комуникацията между двете ведомства, което затруднява в още по-голяма степен ефективността на охранителните дейности на границата. Затова говорим за контрабандни горива, затова никой не мери вече контрабандните цигари, затова щетите както за Бургас, така и в национален мащаб, са огромни“, посочи Петков. Той наблегна, че сигурността е ключов въпрос, който трябва да бъде решен и има ясна предства как това да се случи.

„Нужна е съвършено нова организация на функционирането на поделенията и служителите на МВР, ефективна комуникация между МВР и Министерството на отбраната, организация и контрол. Наслушали сме се на лъжи“, добави Петков.

В сферата на икономиката той смята, че през последните 7-8 години в Бургас няма достатъчно инвестиции.

„Трябва да кажем със съжаление, че с изключение на данъкоплатец номер 1 - „ЛУКойл“, сериозна инвестиция, създаваща работни места – няма. Парите, които влизат в Бургас, са или по линия на Републиканския бюджет или по линия на евроинструментите. Реални инвестиции в икономиката, в разкриването на работни места – няма. Това е въпрос на атмосфера, която трябва да се гарантира от държавните служби. Ние настояваме да изградим 1 млрд. държавен инвестиционен фонд, чрез който със средства на публично-частното партньорство, под контрола на синдикатите, да започнем да инвестираме в създаването на реални предприятия в малките и средни общини“, каза Петков.

В областта на туризма Петков каза, че е необходимо да се развива селски, винен, културен и други видове туризъм. „Правителството на ГЕРБ под туризъм разбираше бански под мишницата и ски през рамо. Бургас трябва да живее 12 месеца в годината. Туризмът не е 2 месеца на Северното Черноморие и 3 месеца на Южното, както и 2 месеца в планинските курорти. Тук, в Бургаска област, имаме възможност за развитие на силен и динамичен селски туризъм, културен, винен и други. За съжаление това държавата не го прави.“, каза той.

Петков определи като престъпление през последните години отношението към Странджа заради лошата инфраструктура. „Не може да имаш такова богатство и да го съсипеш, да разрушиш цялата инфраструктура там. Не коментирам уникалността на планинаната. Там има населени места, които на практика са откъснати едно от друго. Магистралите са нещо, без което не можем, но второкласната, третокласната и четвъртокласната пътни мрежи са нещо, с което живеем всеки ден. Не може да лишиш най-голямата област в България от нормална инфраструктура“, добави той.

Георги Първанов подчерта, че в предизборната кампания представители на различни политически сили дават всевъзможни обещания, но АБВ е партията, която е започнала да работи вече по много от тях.

„Ще определя носител на жълтата фланелка, когато става дума за предизборни изхвърляния. От снощи има сериозен претендент за този приз. На входа на Бургас има много билбордове, в които ГЕРБ е обещала да открие Медицински факултет в Бургас. Не съм преподавател в университет, но разбирам от тези проблеми. Все си мислех, че универститетите са автономни звена, които вземат решения за откриване на факултети и след това процедурата следва друга логика. Не съм чул досега в политическа централа да се взема решение за откриването на факултет. По-важното обаче е във въпроса къде е проблемът? Дали той е в недостатъчния брой медицински факултети или в това, че не можем да задържим новопроизведените медицински кадри. Аз твърдя, че 70-80% от младите лекари по най-бързата поцедура заминават за чужбина и се реализират там, защото имат многократно по-високи доходи, добри битови условия и перспектива, осигурена специализация. Твърдя, че проблемът е да задържим специалистите като им предоставим максимално изгодни условия. Ето, най-големият проблем на България днес е тежката демографска криза. Ако не разберем това – нищо не сме разбрали“, каза Първанов.

Той постави акцент върху социалната и икономическата политика, която да изведе България от кризата, да има работа и доходи за хората, както и перспектива. „Разликата между нас и останалите политически формации е в това, че докато ние се опитавахме и постигнахме успехи по част от тези ангажименти, другите бяха против“, каза Първанов.