Любопитен изборен тюрлюгювеч разбъркаха партиите в Руен – община, която рядко влиза в полезрението на други партийни лидери, защото там повече от 20 години властва ДПС и отстоява клишето „крепост на Доган“. На първия тур на президентските избори обаче и в тази планинска община цифрите показват раздвижване на настроенията сред хората.

Ето фактите, които предизвикаха дълбоки анализи в местните партийни централи: ДПС спечели 7403 гласа за подкрепения от паритята Пламен Орешарски, на второ място е варненският бизнесмен Веселин Марешки – 3955, трети са ГЕРБ и техният кадидат за президент Цецка Цачева – 2140 гласа, подкрепеният от БСП Румен Радев – 582, Трайчо Трайков, издигнат от Реформаторския блок – 243, кандидатът на патриотите Красимир Каракачанов – 226, а Ивайло Калфин – 191.

На пръв поглед данните не изглеждат изненадващи, с изключение на мощната подкрепа за Веселин Марешки, но в действителност зад тях прозират интересни процеси. Второто място на Марешки си има свое обяснение, тъй като

бензиностанцията му в Айтос се намира в края на града, на пътя за Руен и селата от общината.

През този възлов участък минават ежедневно стотици местни жители, пътувайки към и от Бургас. Отделно, Марешки има и аптеки на територията на Руен. „Това очевидно най-много се е отразило на вота на хората. Разликата в цената на горивото в Руен и на бензиностанцията на Марешки, е над 20 стотинки. Явно има значение“, коментират в средите на ДПС.


Изключително интересен е резултатът, който има ГЕРБ, не толкова заради подкрепата за партията, колкото заради битката между ДПС и ДОСТ в Руен.

Преди около 3 месеца ГЕРБ смени общинския си лидер, като на мястото на Димо Ангелов от Люляково на поста е избрана Таня Петрова от Просеник. Преди повече от месец пък ДОСТ - партията на отцепилия се от ДПС бивш лидер Лютви Местан и активния в региона негов съратник Хюсеин Хафъзов, започна настъпателното изграждане на структури в Руен. Двигатели на този процес станаха двама селски кметове – Ружди Салим на Ябълчево и Исмаил Юмер на Речица. В началото на кандидат-президентската кампания ДОСТ обяви подкрепата си за претендента на ГЕРБ Цецка Цачева, макар и тя да не им беше поискана. Това обаче очевидно е изиграло своя роля в Руен.

ГЕРБ има невиждана досега подкрепа точно в тези две села – Ябълчево и Речица.

Анализите показват, че там за Цецка Цачева са гласували съответно 147 и 200 души, което досега никога не е било. В Ябълчево на предходните избори ГЕРБ са имали около 30-35 гласа, с над 100 по-малко от сега. Същевременно обаче в село Просеник, откъдето е общинския лидер Таня Петрова, подкрепата за партията рязко е паднала, същото се е случило и в Люляково. „Процесите показват, че за ГЕРБ са гласували нови хора, а техните привърженици са избрали друг кандидат, най-вероятно Красимир Каракачанов, защото неговото име се появява в населени места, където друг път нито НФСБ, нито "Атака", нито ВМРО са имали позиции“, сочи анализът на резултатите, направен от ДПС. Същевременно общият резултат на ГЕРБ се е вдигнал с повече от 1500 гласа в сравнение с парламентарните избори през 2014 година и с малко по-малко от 1000 гласа в сравнение с местните избори. Възможно е техни избиратели да са предпочели и Марешки. Според ДПС обаче тези допълнителни гласове, които са преляти от ДОСТ, не са заплаха за тях и те ще останат толкова.

„Очаквахме около 9 хиляди гласа на тези избори. Имаше много причини,

поради които не успяхме да се мобилизираме. Първо, тръгнахме много късно в кампания, тъй като в последния момент разбрахме, че ще подкрепяме Орешарски. Всичко трябваше да стане буквално за дни. Нагласите и резултатите по време на вот за президент са твърде различни от тези – при парламентарни и особено при местни избори“, коментираха членове на ДПС. Те отчитат, че не ДОСТ, а Марешки е измъкнал по-голямата част от гласовете им, както БургасИНФО вече съобщи.

Заслужава си да се запомнят гласовете, дадени за подкрепения от БСП Румен Радев, защото ще бъде показателно кой ще застане зад него на балотажа идната неделя. Засега БСП е вдигнала с около 200 гласа подкрепата си в сравнение с парламентарните избори през 2014 година. А дали ще получи още 7403 гласа в Руен – ще разберем на 13-ти ноември.