Президентската институция толкова се е обезличила през последните години, че не я чувстваме като някаква полезна част от институциите на държавата. Това трябва да се промени. Президентът трябва да си влезе в обувките и да стане фактор в политиката. Това заяви в Бургас кандидатът за президент Ивайло Калфин, който е с номер 15 в бюлетината на предстоящите избори (ОЩЕ ЗА СРЕЩАТА МУ С БУРГАЗЛИИ, както и СНИМКИ - ВИЖ ТУК).

„За мен политиката не е мръсна дума, това е професия, не е упражнение за хора, които имат интерес да се изявят временно. Изискванията към политиците трябва да бъдат много високи – за това какво знаят, какво могат и какво правят. Защото от техните действия всички ние сме потърпевши. За мен е важна по-широката гражданска подкрепа. Имах среща в Бургас с младежката организация на Тракийското дружество. Много хора, особено когато става дума за държавен глава – говорят за патриотизъм. Знам, че тук има много тракийци, темата е изключително важна. Аз съм с един плюс, защото имам какво да кажа, че съв свършил - убедеността ми за това тракийската кауза да бъде национална кауза. Ние започнахме темата за тракийските бежанци, тогава внесох и получих разрешение на МС и тя беше поставена на високо място, поставяхме въпросът системно на всяка среща с турски партньори, както и пред европейските институции“, каза в Бургас Ивайло Калфин. Той последователно разви тезата си как България трябва да отстоява позициите си пред съседите, за да бъде важен партньор, с когото другите държави да се съобразяват.

„Опитахме се и успяхме да задвижим механизъм, че за България това е важен национален въпрос. Не може да не поставяме важните теми, защото не им харесва на съседите. България трябва да отстоява интересите си. През последните години този ентусиазъм изчезна. Ние живеем в една друга среда, ние сме важни в Европа, когато сме силни на Балканите, тогава когато България тежи, когато съседните страни трябва да си помислят дали да влизат в проблеми с нас. Това означава отношенията да бъдат пълноценни във всички сфери - икономика, енергетика, култура, туризъм и да се заислят дали няма да се развалят отношенията. Ние сега се замисляме дали да не разсърдим Турция, а обратното къде е? Колкото повече се покланяш на някого – толкова повече той не ти обръща внимание. Ако искаш да те уважават и имаш аргументи – отиваш и ги казваш“, добави Калфин.

По въпроса с мигрантската вълна той заяви, че това е въпрос на външна политика, а не на хора като Динко със свинските опашки, които да се наредят да пазят границата. „90 процента от хората, които влизат в България, са от страни, различни от Сирия, никой от тях не иска да остава в България, затова темата да ги заселваме по общини – не е сега. Ако не искаме да се превърнем в Гърция, проблемът е друг. Ние трябва да спрем пътя им. Те трябва да разберат, че това не е пътят към Германия. Това е тема на външната ни политика, не се разрешава с хора по границата. Тук вече се вижда колко е тежестта на държавата. Аз съм убеден, че Борисов иска да спре проблема с мигранитите, само че и той се чуди какво да прави – защото това не е нито въпрос на пари, нито е въпрос да заплашване, че ще си преберем контингента от Афганистан. Проблемът е въпросът да бъде поставен така, че да се задейства машината. Президентът има тези функции. Президентът по темата с бежанците трябва да работи с политическите сили, това е национален, не е партиен интерес, не стига да правиш протести в Харманли например. Ти трябва да застанеш зад държавния интерес! Така че ето как президентът има преки функции, а него го няма! Президентът е много важен, той трябва да формулира въпросите, да ги постави, да постигне съгласие“, обобщи Калфин.