Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти бърз антигенен тест за полово-предаваното заболяване урогенитална трихомоноза, с причинител Trichomonas vaginalis. Тестът се отличава с висока чувствителност и специфичност, което го прави един от най-точните. Удобство за пациентите с този тест е, че липсва ограничението материалът за изследване да бъде предоставен в паразитологичната лаборатория до 15 минути от вземането му. Тестът позитивира специфичен антиген на паразита, дори при загиването му след напускане на човешкия организъм.

Какви проби са необходими за изследването?

При жените бързият тест се извършва от влагалищен секрет (взет със сух тампон от акушер-гинеколог) и урина, а при мъжете от еякулат и урина. Като урина за двата пола може да бъде дадена на място в лабораторията.

До какво може да доведе трихомонозата?

Трихомонозата засяга и жената, и мъжа. Нейните симптоми са изключително разнообразни. При жените тя може да доведе до вулвовагинит с течение, зачервяване, сърбеж, дискомфорт, болка в гениталиите, цистит, уретрит, ендоцервицит (възпаление на шийката на матката), невъзможност за забременяване, усложнения през родилния и следродилния период, стерилитет. А при мъжете се проявява със зачервяване, сърбеж и дискомфорт в пениса, изтичане на гноевиден секрет от уретрата преди уриниране, уретрит, цистит, простатит, нарушени ерекция и еякулация, стерилитет. В голям процент от случаите заболяването протича безсимптомно.

Важно е да се знае, че ако трихомонозата не се лекува, тя води до хронични, трудно лечими възпаления и както вече споменахме - безплодие. Затова е препоръчително двойките, планиращи инвитро или други репродуктивни процедури, да се изследват за нея.

Предимството на бързия тест за диагностика на урогенитална трихомоноза е, че резултатът е готов в рамките на 20 минути, след като материалът е доставен в паразитологичната лаборатория. Пациентът получава резултата до края на деня.