Новите случаи на коронавирус за 1-ви юни са 19, като от тях 9 са в болница, а 10 са на домашно лечение. Изследванията с PCR за деня са 1220.

„PCR тестовете са общо над 60 000, като те постоянно се увеличават, защото влизаме в етап на угасване на епидемията, в който в никаквъ случай не трябва да се намалява броят на изследванията. Трябва да се следи персоналът в болници, Бърза помощ, РЗИ, приемни отделения пациенти с температура, кашлица и гърлобол”, каза проф. Тодор Кантарджиев от националния оперативен щаб.

Излекуваните отново са повече от заразените - 33-ма. Така техният брой е 44%. Новите случаи на излекувани са в София, Габрово и Смолян.

Общият брой заболели в страната вече е 2538, като се наблюдава слабо увеличение с 0,8%. Активните случаи са 1271.

Сред новите случаи в София има 2-ма души на домашно лечение и 2-ма в болници. В Ямбол общо заразените са 151, като новите са 9, от тях само 4 са в болница. В Пазарджик са 3-ма, в Сливен – 3-ма и в Шумен – 2-ма.

От заразените 9 са жени, 9 мъже и 1 дете на 14 години от Сливен.

Заразена е 39-годишна бременна жена, като проф. Кантарджиев уточни, че коронавирусът не е опасен за плода. При раждане трябва да се взематт мерки, за да не бъде заразено бебето. В утробата на майка си то е защитено и не може да се зарази.

Броят на затразения медицински епрсонал е 259. Има 1 нов случай на медицинска сестра в Сливен.

Починалите вече са 144.

За последния ден е починал мъж на 78 години в „Пета градска болница” в София, като няма данни за съществени съпътстващи заболявания. Починал е и мъж на 78 години в Сливен, който е имал исхемична болест на сърцето и диабет. 61-годишен мъж в МБАЛ Стара Загора с аденом на простатата, който не е причина за смъртта, жена на 61 години в Пловдив с диабет. Средната възраст на починалите е 68 години.