Болните първо да звънят нощем на джипито и да ходят там, където ги прати. Иначе ще плащат

img

Къде да търси човек медицинска помощ вечерно време, по празници или в почивни дни, когато поликлиниките, ДКЦ-тата и личните лекари не работят? И навсякъде ли в големите болници са налични всички специалисти, така че пациентите да не бъдат връщани или изпращани на друго място?

Не само насред грипна епидемия с подобна ситуация се сблъскват стотици пациенти и родители на болни деца. Казусът важи предимно за големите градове, където има и специализирани, и многопрофилни болници, така че хората често се объркват къде първо да тичат. Става дума основно за неспешни, но тревожни състояния.

В тези случаи правило №1 е пациентът или родителят да се обади първо на личния лекар. По закон той е длъжен да осигури на всеки от пациентите си 24-часов достъп до медицинска помощ.

Това става по няколко начина - чрез дежурен кабинет на групова практика, на която е съучредител съвместно с други лекари или по договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет. Това обикновено са медицински центрове с денонощен прием на пациенти или кабинети за неотложна помощ в болници.

Може и джипито индивидуално да осигурява денонощна консултация по телефон, в амбулатория или в дома на пациента - по преценка на самия лекар. Последният вариант обаче е сравнително рядко използван от личните лекари, тъй като е физически невъзможно да се отзовават постоянно. Това може да се случи в по-малките населени места, където кадри липсват или самото джипи обслужва малко на брой пациенти.

Изискването джипито да осигурява достъп до медицинска помощ извън работното си време е разписано в Наредба 40, която определя основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на здравната каса. От години личните лекари настояват за облекчаване на това изискване, тъй като, когато сключват договор с медицински център например, те заплащат определена сума за дейността, която оттам биха извършили вместо тях. Освен това случаите, в които човек би потърсил медицинска помощ за неспешно състояние вечер, са сравнително по-малко, а лекарите трябва да поддържат тези договори непрекъснато.

Много често обаче пациенти търсят медицинска помощ директно в спешното отделение или спешния кабинет на дадена болница за състояния, които не са животозастрашаващи - повишено кръвно налягане вследствие на забравен прием на медикаменти, висока температура посред нощ и други, дават примери спешни медици. Затова и в тези случаи болните биват таксувани според ценоразписа на съответната болница за извършения им преглед - проблем, който често създава напрежение между лекари и пациенти. Причината е, че по закон спешната помощ в България е напълно безплатна, но за състояния, които са животозастрашаващи. А когато в спешен кабинет бъде прегледан пациент с оплаквания, които не застрашават живота му, тогава заплащане се изисква - иначе трудът на лекаря и използваните консумативи остават за сметка на болницата.

Така законът очертава пътя на пациента при търсенето на медицинска помощ вечерно време. На първо място е личният лекар, затова е добре всеки пациент да се информира предварително как той е уредил оказването на достъп след работното му време - дали да търси него, или директно да се насочва към определен медицински център. Така ще се избегне и звъненето на джипито посред нощ.

В съответния кабинет по договор с джипито ще окажат необходимата помощ. Ако лекарите там преценят, че състоянието на пациента изисква допълнителна диагностика и лечение, то той ще бъде препратен към най-близката болница, която разполага с нужния специалист.

Ако директно отидете в спешния кабинет, обикновено се чака часове пред него, защото наистина спешните случаи са с приоритет. А за това време реално може да се получи медицинска помощ другаде.

Когато обаче става дума за наистина спешен случай, това условие не важи, напомнят специалистите.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас