120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в рамките на Националната програма. Това обяви на пресконференция, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

От тази възможност ще могат да се възползват хората, които са над 65 години и са заявили желанието си пред своя общопрактикуващ лекар.

„Тази година в България ще вдигнем двойно броя на ваксинираните. У нас са внесени общо 280 000 дози като голяма част от тях вече са използвани“, заяви той.

Стана ясно, че от тези 280 000 – 160 000 са били пуснати за свободна продажба в аптечната мрежа, но те вече са изчерпани и днес не може да се закупи противогрипна ваксина.

Доц. Кунчев подчерта, че възможността за безплатно поставяне на противогрипна ваксина се случва за първа година у нас и поясни, че едва 2-3% от населението се ваксинира, при необходимост това да се прави от 80%.

Главният здравен инспектор каза още, че 2800 общопрактикуващи лекари са се включили в кампанията и призна, че в Южна, Централна и Югоизточна България има забавяне на доставките или не са получени заявените количества, както е в Русе, но до дни доставките на ваксината там ще станат факт. Доц. Кунчев посочи още, че количествата, които останат при лекарите ще бъдат преразпределени и поставени на хора, които искат да им бъде поставена.

„Това, което програмата е осигурила като финансиране е предназначено за около 10% от възрастните хора, които са около 800 000. Лекарите ще дадат приоритет на тези, които са най-рискови, а именно хората с декопенсирани хронични заболявания, за които рискът е по-голям, тъй като при недостиг може да се наложи избиране на кого да бъде поставена““, коментира той и подчерта, че до такава ситуация ще се стигне там, където активността е била от страна на пациентите, а не на лекарите.

Стана ясно още, че ваксините трябва да бъдат поставени до 31 декември като задължително изискване е човекът да не проявява симптомите на грипа.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че към днешна дата в страната ни няма грип.

„Няма регистрирани случаи на грип в страната. Доказването на грипни вируси в 23 страни от Европейската общност, също не откриват грипни вируси в последните седмици, както беше миналата и по-миналата година през ноември. Тази година имаме едно забавяне на грипа. Доказаните в европейските държави грипни вируси са от група AH1 и H3 и от група В. Те са в равни количества и още не може да се каже коя от групите ще доминира в следващия грипен сезон“, каза той и добави, че най-вероятно грипът ще настъпи в края на януари или началото на февруари. Въпреки ситуацията, Кантарджиев посочи, че в последните 3 дни в Националната референтна лаборатория са постъпили 17 проби на деца с много тежки прояви на белодробни инфекции, които са били изследвани за над 14 вируса.

„Бяха доказани три риновируса и два – парагрипен вирус от първа група“, посочи директорът.

Той коментира, че вирусните инфекции на дихателната система и грипа дават усложнения сравнително рядко.

„Мълниеносно протичане на грип се среща при 1 на 3000 заболели. Другите усложнения, които правят тези белодробни вируси, много рядко, на 10 000 болни 1 може да направи възпаление на мозъка, което е едно от най-тежките вирусни възпаления“, обясни той.

На въпрос на БГНЕС откъде идват вирусите, проф. Кантарджиев обясни, че идват от Латинска Америка, Бразилия, Аржентина, Австралия, а зараждането на новите грипни вируси обикновено става в Югоизточна Азия.

„Това се дължи на три факта. Много гъсто население, белтъчен дефицит на храната и мръсотия, която се дължи на факта, че там хората си гледат птиците и прасетата в колибите, в които живеят“, посочи Кантарджиев.

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация /СЗО/ Скендер Сила обяви, че всяка година от грип се разболяват 1 милиард души в света.

„По данни на СЗО ежегодно 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с грип. Противогрипната ваксина се препоръчва за възрастни хора над 65 год., за бременни, за пациенти с хронични заоблявания и за малки деца над 6-месечна възраст“, заяви той.

Стана ясно още, че тази година се очакват грипните щамове Бризбейн, Колорадо, Канзас и Пукет, а защитата на противогрипната ваксина продължава между година и година и половина, но е необходимо всяка година да си слагавме нова, тъй като щамовете са различни.