Мъж във Великобритания стана вторият случай на излекуван от вируса на ХИВ възрастен. Той се е излекувал след като му е направена трансплантация на костен мозък от донор, резистентен на вируса, обясняват неговите лекари.

Близо три години след като е претърпял трансплантация на костен мозък от донор с рядка генетична мутация, която е резистентна на инфекцията на ХИВ, и 18 месеца след като е спрял антиретровирусната терапия, чувствителни тестове не показват следи от инфекцията, съобщи британския "Guardian".

"Няма вирус, който да можем да засечем", обяснява Равиндра Гупта, професор и биолог, който е водил екипа от лекари, които са се грижили за мъжа. Той описва пациента като "функционално излекуван" и в "ремисия", но предупреждава, че е твърде рано да се говори, че мъжът е напълно излекуван.

Мъжът е наричан "Лондонския пациент", отчасти защото случаят му е подобен на първия известен случай на излекуван от ХИВ - "Берлинския пациент" - американецът Тимъти Браун, който претърпя подобно лечение в Германия през 2007 г. Тимъти все още е ХИВ отрицателен.

СПИН епидемията е убила над 35 млн. души по света след като избухна през 80-те години, а най-малко 37 млн. души са инфектирани с вируса на ХИВ. Изследванията на вируса доведоха до развитието на комбинация от лекарства, която може да го спре в повечето пациенти.

"Лондонския пациент" е бил диагностициран с вируса на ХИВ през 2003 година. През 2012 г. лекарите откриват, че мъжът има и рядък вид рак на кръвта - Лимфом на Ходжкин.

През 2016 г., когато състоянието му е влошено заради рака, лекарите решават да потърсят донор на костен мозък за пациента.

"Това наистина беше последния му шанс за оцеляване", обяснява д-р Гупта. Донорът, който не е роднина на мъжа, е имал генетична мутация, която го прави резистентен към вируса на ХИВ.

Повечето експерти обаче са единодушни, че подобно лечение едва ли е възможно да бъде въведено за повечето болни. Процедурата е скъпа, сложна и рискова. Точно съвпадение за донорство се открива в малка част от хората, а още по-рядко има хора с въпросната генна мутация, която се открива най-често в хора от Северна Европа.