Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синтициален вирус. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

За седмицата 11 - 15 февруари изследванията на секрети от носа и гърлото на пациенти в тежко състояние доказват грип при 16,9%.

Епидемиолозите се фокусират върху любопитен детаил в данните за грипа и острите респираторни инфекции. Пандемичният свински грип вече отстъпва по първенството по честота на другия вирус от тип А. През изминалата седмица установените случаи на H3N2 и H1N1 са 2,5 към 1.

Част от тестваните проби, изпратени от деца в болници, са отрицателни за инфлуенца. Но при половината случаи се потвърждават респираторно синтициални вируси. В яслена и предучилищна възраст те причиняват сериозно заболяване, което според педиатрите често е дори по-тежко от грип.

Особено застрашени са малките деца под 3-5 години. През последните години в рисковата група влязоха и най-възрастните. Беше доказано, че техните бели дробове също са лесна жертва за патогена. Тези синтициални микроорганизми са от голямото семейство на респираторните вируси. Най-голяма е концентрацията им през студените месеци. Бързо се придвижват от горните дихателни пътища надолу и започват да се множат в бронхиалното дърво. Атакуват най-малките структури в дроба - бронхиолите, възпаляват ги и ги блокират с образувалите се материи. Състоянието бързо се влошава и при тежко протичане дишането е невъзможно без апарат и кислородотерапия. Обикновено терапията се поема от реанимациите.

Освен много случаи респираторно-синцитиален вирус специализираната референтна лаборатория на националния център доказва а и риновируси. /24chasa.bg