Грипът си отива, но друг опасен вирус мъчи децата

img

Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синтициален вирус. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. 

За седмицата 11 - 15 февруари изследванията на секрети от носа и гърлото на пациенти в тежко състояние доказват грип при 16,9%. 

Епидемиолозите се фокусират върху любопитен детаил в данните за грипа и острите респираторни инфекции. Пандемичният свински грип вече отстъпва по първенството по честота на другия вирус от тип А. През изминалата седмица установените случаи на H3N2 и H1N1 са 2,5 към 1.

Част от тестваните проби, изпратени от деца в болници, са отрицателни за инфлуенца. Но при половината случаи се потвърждават респираторно синтициални вируси. В яслена и предучилищна възраст те причиняват сериозно заболяване, което според педиатрите често е дори по-тежко от грип.

Особено застрашени са малките деца под 3-5 години. През последните години в рисковата група влязоха и най-възрастните. Беше доказано, че техните бели дробове също са лесна жертва за патогена. Тези синтициални микроорганизми са от голямото семейство на респираторните вируси. Най-голяма е концентрацията им през студените месеци. Бързо се придвижват от горните дихателни пътища надолу и започват да се множат в бронхиалното дърво. Атакуват най-малките структури в дроба - бронхиолите, възпаляват ги и ги блокират с образувалите се материи. Състоянието бързо се влошава и при тежко протичане дишането е невъзможно без апарат и кислородотерапия. Обикновено терапията се поема от реанимациите.

Освен много случаи респираторно-синцитиален вирус специализираната референтна лаборатория на националния център доказва а и риновируси. /24chasa.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец