Всеки от нас има любими храни, които сякаш можем да ядем постоянно, без да ни омръзнат. Но има и други, които буквално ни пристрастяват. Не можем да спрем да ги ядем, както не можем да спрем цигарите например. На какво се дължи това?

Наистина можем да се пристрастим към храна. И причината за това е отговорът на мозъка ни. Храните, които предизвикват зависимост, ни атакуват директно в центъра на удоволствието. Оттам се предизвиква освобождаването на повече допамин и ставаме ненаситни, искаме още и още...

Този ефект е най-забележим при храните с високо съдържание на захар, сол или мазнини. Така че не е голяма изненада, че не можем да оставим големия пакет с чипс, докато не изядем и последното парченце.

Сирене

Сирената често намират място на масата и въпреки че не са там за наяждане, си хапваме повече, отколкото би трябвало. Въпреки че на пръв поглед ни изглеждат напълно безобидни, сирената и кашкавалите съдържат не само мазнини и холестерол, но и едно доста интересно вещество.

То се нарича казоморфин и се отделя в организма, когато казеинът от млечните продукти се разгради. Той действа на мозъка аналогично на наркотичното вещество морфин, както подсказва името му.

Затова буквално можем да се пристрастим към млечните продукти, в които съдържанието на казоморфин е по-голямо, отколкото в прясното мляко. Това вещество е причината и много хора, които искат да станат вегани, да изпитват голяма трудност с ограничаването на сиренето и кашкавала.

Чипс

Тук спадат и всички други солени изкушения като тортила чипс, претцели и други подобни. В тях солта е в огромни количества, но не тя е виновна да не можем да спрем да ги ядем. Нямаме конкретно вещество, пораждащо пристрастяване, но тази роля изпълняват простите въглехидрати при своето разграждане.

При това разграждането се освобождава бързо глюкоза, кръвната захар се повишава и получаваме прилив на енергия. Но тази енергия се изразходва прекалено бързо и съвсем скоро, след като сме хапнали чипс, имаме нужда от още и от него, и от фалшивата енергия.

Пържени картофи

Хрупкави, топли и солени - това е перфектната комбинация, която ще ни накара да се пристрастим към тях. Съдържанието на мазнини задейства рецептори в устната кухина, които изпращат сигнал към мозъка, че искаме да си хапнем още. И още, и още...

Газирани напитки

При тях количеството захар е много повече, отколкото можем да си представим. Цялата тази захар стимулира освобождаването на допамин, който ни кара да се чувстваме добре. А кой не иска постоянно да се чувства добре?


Шоколад

Тук надали ще има изненадани. Консумацията на шоколад активира същите центрове в мозъка, които са подвластни на алкохола и някои наркотици. Шоколадът стимулира и производството на окситоцин, който ни кара да се чувстваме щастливи.