Пилешката супа лекува. Вероятно сте чували тази фраза. Супата действа добре, когато сме настинали и въобще в поразклатена физическа форма.

Има ли научни обяснения за живителното действие на този кулинарно лекарство?

"Изследванията показват, че купа пилешка супа с фиде намалява симптомите на настинка и действа добре при хрема", казва клиничният диетелог Санди Алонен пред сайта на BIDMC (Beth Israel Deaconess Medical Center), учебна болница от световно ниво на Медицинското училище на Харвард.

Тя обяснява, че всичко е в съставките.

Бульонът
Ако се борите с настинка, лекуващият ви лекар ще ви каже, че е важно да бъдете добре хидратирани.

"Чистият бульон е топъл и успокояващ, той е и добър източник на хидратация, когато сте болни, особено ако гърлото ви е възпалено", допълва Алонен.

Според нея ползите и от пилешкия, и от зеленчуковия бульон са подобни в този случай.

"Може би смятате, че солта и другите подправки не са подходящи, но в умерени граници те са добре дошли, защото се борят с лошия вкус от болестта. Загубата на вкуса е често срещан страничен ефект при настинките, а солта освен това е полезна, защото помага срещу безапетитието, кара ви да ядете повече", обяснява диетоложката.

Но ако лекарят ви е препоръчал да ограничите количеството сол - дали заради високо кръвно налягане, бъбречно заболяване или друг медицински проблем, тогава трябва да се съобразите с това предписание на специалиста, отбелязва Алонен.

Пилето
Пилешкото месо е пълно с протеини, които помагат на имунната система. То е и източник на витамини и минерали - витамините от групата B, които засилват имунитета и помагат за регулиране на храносмилането.

"В пилешкото месо също има и много триптофан, който помага на тялото ви да произведе серотонин, който ще повдигне настроението ви и ще ви създаде чувство на спокойствие. Това прави пилешката супа храна, която създава чувство на комфорт", обяснява Алонен.

Фидето
В него има въглехидрати, които ви помагат да се чувствате сити и доволни.

"Въглехидратите са предпочитаният източник на енергия за тялото ви, така че като поемете известно количество от тях чрез супата ще се почувствате по-малко зле", допълва тя.

Зеленчуците
Всички моркови, лук и целина, които присъстват в пилешката супа са източник на витамините C и K, както и на други антиоксиданти и минерали.

"Те помагат на имунната система да се пребори с вирусите, но и на вашето тяло да се възстанови от болестта по-бързо", разяснява специалистката.

Морковите имат високо съдържание на бета каротини и помагат за ограничаване на симптомите на болестта заради техните противовъзпалителни качества.

Парата
Важно е да поднесете пилешката супа гореща. Парата, която излиза от купата, ще помогне, ако имате хрема или запушен нос.

И ще дишате по-лесно.

"Парата има и лек противовъзпалителен ефект, който помага мускулите ви да се отпуснат и намалява дискомфорта от настинката", казва Алонен.

Пилешката супа едва ли ще излекува изцяло болестта ви, но тя е нещо много полезно, а и приятно. /clubz.bg