Бургас доближава нивата за обявяване на грипна епидемия.

"Влязохме вече в предипидемиологична обстановка", съобщи пред "Местен 24 часа" шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

Според последния бюлетин на РЗИ-Бургас до 6 януари регистринаните с остри респираторни заболявания са 344. За една седмица те са се увеличили рязко от 187, колкото бяха около новогодишните празници.

Грипна епедимия се обявява при 450 души болни.

"Ако тези темпове на нарастване се запазят, до седмица-две може да се обяви грипна епидемия", каза д-р Величка Григорова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести".

"Още в понеделник като получим картината за тази седмица ще вземем решение", обясни д-р Паздеров. Сега се правели изследвания на пациенти чрез взимане на кръвни проби и от носоглътката, за да се изолира щама.

Според д-р Григорова повечето регистрирани били с обичайните за зимата остри респираторни заболяввания, но през последните дни се увеличи заболелите от грип А, но преобладаващият подтип още се уточнява. Това показвали резултатите от хоспитализираните пациенти и медицински лаборатории. Няколко проби били пратени и в Националната референтна лаборатория.

Бургас бе в предгрипна епидемия и преди Коледа с 311 регистрирани, но след това броят на острите респираторни заболявания намаля, за да се покачи отново сега. Споциалисти обаче отдават спада през този период на многото почивни дни накуп, когато хората отбягват да посещават лекарските кабинети и така не попадат официално в регистрите.