Братовчед на свинския грип ще разболее най-много млади и здрави българи. Това е щамът "Мичиган", срещу който обаче нямаме имунитет.

"Засяга и хората с наднормено тегло и бременните", казва пред "24 часа" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"В момента сме в етап на повишаване на заболеваемостта. Процентът на положителните проби значително нарасна. Започна с 2, 3, 5, сега вече са над 30%. С други думи 30% от пробите, които изследваме за грип от хора с подобна симптоматика, са положителни. Все още обаче не сме стигнали дори предепидемиологична обстановка. Това предстои в следващите две-три седмици", обясни той.

По думите му преди Коледа заболеваемостта е била 130 на 10 000 души, а в момента може би е достигнала 150-160, ако не и повече. За да говорим за епидемия обаче, болните трябва да достигнат 280-300 на 10 000 души.

"Към момента има паралелна циркулация и на двата щама от тип А - H1N1 и H3N2. Леко започна да превалира H1N1, който вероятно ще се очертае като основен причинител на грипните заболявания. Това е т. нар. щам "Мичиган", който е братовчед на свинския грип. Те са много близкородствени от генетична гледна точка. Той е включен във ваксината и имунизираните могат да очакват ако не пълна защита, то поне не развитие на тежки усложнения", уточни Кунчев.

Той допълни, че начинът на протичане и клиничната картина са еднакви при всеки един грипен щам. H1N1 обаче засяга не толкова възрастните хора над 65 години, за които обикновено твърдим, че са рискова група, а по-скоро младите хора в активна възраст, децата, бременните и тези с наднормено тегло.

Характерно за H1N1 е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити.

Най-честото усложнение остава пневмонията. Тя е в над 50-60% от случаите, но при тези щамове много бързо се развива интерстициална атипична вирусна пневмония, която се вижда много добре на рентгенова снимка, но трудно се чува на слушалка и понякога се пропуска. Тя води до тежка дихателна недостатъчност и част от причините за смърт са точно тези. Другите са свързани със засягане на централната нервна или друга органова система.

"Мичиган" е нов щам, не е разболявал досега у нас и нямаме имунитет срещу него. Може да се очаква, че хора, които са се срещали със свинския грип и са го преболедували, ще имат някакви остатъчни антитела, но в повечето случаи те не са достатъчни, за да предотвратят заразяване", заяви здравният инспектор.

За какво да внимаваме?

"Не само за този вид, а по принцип за грипа най-голямата грешка, която се допуска, е подценяването. Обикновено, ако човек реши, че може да кара така и да продължи да ходи на работа, училище, увеличава риска от разивитие на усложнения. Затова е важно, когато очевидно става въпрос за грип, да останем 2-3 дни вкъщи, което значително ще облекчи симптомите", обясни д-р Кунчев.

По думите му е важно да се започне своевременно антивирусно лечение, защото то е ефективно в първите 24 до 48 часа от проявата на признаците. У нас има два антивирусни препарата.

"Другата болна тема, която непрекъснато повтаряме - чиста вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра. Даже в някои случаи утежнява положението заради дисбактериозата, която предизвикват антибиотиците. Те не правят разлика между болестотворни и полезни бактерии, а атакуват всичко, затова трябва да се пият, когато има бактериално усложнение, когато е преценил лекар, като е най-добре да се прави антибиограма, която да прецени кой е най-подходящ. Даването на лекарства на сляпо няма ефект", каза още той.

Трябва ли да се носи маска?

"Медицинската маска не се препоръчва за здрави хора. Тя е подходяща, когато човек вече проявява определени симптоми, за да спре фините частици, които излизат при кашлица и кихане. В домашни условия и особено когато има малки деца, предпазването включва още често проветряване и забърсване на праха с мокра кърпа, миене на ръцете", обясни още лекарят.