Микровълновата е едно от онези улеснения в домакинството, към които често посягаме, когато времето ни притиска или просто ни мързи. За няколко минути и вечерята е готова. Но най-често я използваме за претопляне на стари ястия.

И точно тук идва големият проблем - топлината от микровълните не убива бактериите в една храна така, както тази при готвене и затопляне в обикновена фурна или на котлона. Ето защо е добре като цяло да я избягваме, особено в тези случаи.

Твърдосварени яйца

Да приготвяме яйца в микровълновата не е добра идея, а още по-лоша е да топлим вече сварени. Независимо дали са с черупката или не, има голям риск да експлодират дори след като сме ги извадили от фурната. Затова първо трябва да нарежем яйцата на малки парчета или просто да не ги топлим по този начин.

Ориз

Той пък защо, ще си кажем. Според различни научни изследвания, оризът може да доведе до хранително отравяне, ако го претопляме в микровълновата. Причината в е един много устойчиви на топлина бактерии, които се откриват в състава му.

Тези бактерии умират при претоплянето, но могат да произведат спори, които устояват на високите градуси и са дори по-токсични. тестове показват, че в една порция ориз, стоплена на микровълновата и оставена на стайна температура, броят на тези спори се увеличава толкова много, че може да стане причина за хранително отравяне.

Пилешко

Не бива да пропускаме и риска, който съществува при консумацията на загрято в микровълновата пилешко. Бактериите, които могат да се развият в него дори след като веднъж е преминало термична обработка, ще устоят на минутите под микровълните и нищо чудно да предизвикат салмонела.

Зеленолистни

Спанак, коприва или каквото там здравословно сме си приготвили за хапване по-добре да не се озовава по никаква причина в микровълновата. Ефектът може да е повече от неприятен - естествените нитрати, които се съдържат в тези зеленчуци, могат да се превърнат в нитрозамини от микровълните, а те са канцерогенни.

Същото важи и за цвеклото, и за ряпата.

Картофи

Ето тук вече ще има доста разочаровани. Не е опасно да приготвяме картофи в микровълновата, но не е добра идея да затопляме в нея вече сварени картофи. причината вече я знаем - разпространение на вредни бактерии, пише Reader's Digest.

Преработени меса

Всички местни продукти, които са преминали допълнителни обработка и съдържат стабилизатори, консерванти, оцветители и всякакви други добавки нямат място в микровълновата. При затоплянето им протичат химически процеси като окисление на холестрола, които оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата система.