Грипът ни удря по Коледа, очаква се пик на заболяванията в Бургас и София

img

През изминалата седмица са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания срещу 4 450 случая за предходната, съобщиха в четвъртък от здравното министерство. Общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е достигнала 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68 на 10 000 души за предходната седмица.

Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболеваемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.
С настъпването на Коледно-новогодишните празници и Коледната ваканция на учениците и свързаното с тях струпване на много хора на закрити пространства се създава допълнителна възможност за разпространението на грипната инфекция.
Най-вероятно в края на месец януари и началото на месец февруари следващата година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемични стойности.

Според данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).

През 2018 г., в изпълнение на ангажиментите по осигуряване на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации Министерство на здравеопазването сключи договори за всички видове биопродукти за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв.

Това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар.

Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица. /faktor.bg

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018