Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това обяви в ефира на Нова тв директорът на Центъра по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев в Статистиките показват, че тази година процентът на ваксинирани е много малък - 0,02%.

Според Евростат пък през 2016-та година едва 0.2 % от хората над 65 години у нас са си сложили противогрипна ваксина. За сравнение - възрастните хора във Великобритания, ползвали ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%. Страната ни е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания - 3 000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души.

”Доказано е, че ваксината против грип прави две неща. Първо, според американски учени, ако се ваксинираш, вероятността да се разболееш този сезон е 2 пъти по-малка”, заяви проф. Кантарджиев. Но уточни, че ваксината не е 100-процентова защита. Той допълни, че противогрипната ваксина намалява вероятността да се разболееш от грип или ти помага да го изкараш по-леко.

”Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни”, каза проф. Кантарджиев.