Седем принципа на хранене за забавяне на стареенето и дълъг живот са разработени от световноизвестния биогеронтолог, доктор на биологическите науки, руския проф. Алексей Москалев.

“Програмата е насочена към коригиране на основните механизми на стареене. Тя е създадена на основата на анализ на редица изследвания в областта на удължаването на живота. Сега в нейната основа лежат 7 принципа, но продължаваме да работим по тяхното усъвършенстване”, уверява ученият.

Първи принцип: Балансираното хранене

Изпълнявайки своите норми по отношение на калории, белтъчини, въглехидрати, мазнини и микроелементи, не трябва да забравяте и за незаменимите мастни киселини и аминокиселините. В интернет можете да откриете оптималните норми на всички тези хранителни и биологично активни вещества. Можете периодично да се изследвате за наличие в организма ви на важните нутриенти, за да запълвате техния недостиг.

Втори принцип: Пребиотично и метаболитно хранене

Човек живее в среда с множество живи организми (гъбички, бактерии, вируси и т.н.). По принцип техният състав през живота ни се променя малко и нашият имунитет привиква към тях. Затова чуждите бактерии, дори полезните, могат да доведат до възпаление и понякога до болести. Така че вместо живи пробиотици, е по-добре да употребявате пребиотици и метаболитици.

Пребиотиците (основно това са растителни влакна) помагат на нашите полезни бактерии да се размножават. А метаболитиците са продукти от жизнената дейност на полезните бактерии, които са полезни на други наши микроорганизми (те живеят заедно, сякаш помагайки си едни на други). Много метаболити има в киселомлечните продукти, накладените зеленчуци и плодове, виното, бирата, тофуто - въобще във всичко, което се подлага на ферментация.



Трети принцип: Антимутагенно хранене

Под действието на излъчванията, слънчевата светлина, химическите и други мутагени, се уврежда ДНК, в която е записана цялата генетична информация. Тя е необходима за живота на нашите клетки. Заради натрупване на мутации ние стареем и боледуваме, в т.ч. и от рак. В много продукти има антимутагени. Вижте кои антимутагени в кои хранителни продукти се съдържат.

- Цистеин - червен пипер, лук, чесън, брюкселско зеле, броколи, птиче месо, яйца, млечни продукти;

- Галова киселина - кестени, карамфил, диви къпини, цикория, грейпфрут, черен чай, вино, бира, ябълки, нар;

- Липоева киселина - спанак, броколи, домати, грах;

- Полифеноли - бобови продукти, домати, горски плодове, червено вино, какао, шоколад, чай, къри;

- Органични форми на селен - бразилски орехи, кашу, риба, кокоше месо, пуешко месо, кафяв ориз, бобови продукти, гъби, овесена каша, спанак.

Четвърти принцип: Т.нар. хорметично хранене

По-слабият стрес или казано по друг начин - по-ниските дози стрес, който не предизвиква значителни увреждания, може да активира нашата защита. Този ефект се нарича хормезис, а веществата и факторите, които го предизвикват - хорменти. Затова умерените стресове, ако не са чести, са полезни. Те сякаш закаляват нашите клетки. В големи дози хорментите оказват увреждания, а в малки дози са полезни. Хорментите активират гени, участващи в разрушаване на токсините, стимулират автофагията (“самоизяждане” на клетките с ненужни и вредни компоненти), “ремонт” на ДНК и дори гибел на туморните клетки. Продукти с хорменти:

- Кверцетин - ябълки, лук, каперси, малка червена боровинка, сливи, синя боровинка, френско грозде.

- Сулфорафан - броколи.

- Куркумин - къри.

- Ресвератрол - червено вино, фъстъци.

- Карнозин - пуешко месо, кокоше месо.

- N-ацетилглюкозамин - гъби, хрущяли, скариди.

Пети принцип: Противовъзпалително хранене

Това означава да консумирате редовно плодове, зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб и пълнозърнести закуски, сирене, шоколад, сушени плодове, зехтин, бобови продукти, ядки, ленено семе, червено вино и бира.

Внимание: Избягвайте продукти, които подпомагат възпалението - месо и колбаси, пържена храна, газирани напитки, бял хляб, всичко от рафинирано брашно, маргарин, сланина, чипсове.

Шести принцип: Хранене с биологичноактивни вещества

Ние вече познаваме десетки гени, чието намаляване на активността в експерименти с животни, забавя стареенето. Такива гени има и човекът. В редица продукти присъстват вещества, които са способни да потиснат такива гени и по този начин да повлияят на процеса на стареене при хората. Вижте кои вещества в кои продукти потискат активността на гените на стареене:

- Апигенин - портокали, ябълки, вишни, грозде, лук, магданоз, броколи, сладък зелен пипер, целина, ечемик, домати, чай, вино.

- Физетин - ягоди, ябълки, фурми, лук.

- Индоли - броколи и другите видове зеле.

- Токотриенол - кафяв ориз, червено палмово масло.

- Кофеин - кафе и чай.

- Капсацин - лютив пипер чили.

- Проантоцианидини - гроздови семки, черна боровинка, къпина, ябълки, праскови, круши, нектарини, киви, манго, банани фурми, сорго (зърнен продукт, алтернатива на царевицата), ечемик, орехи, кашу.

- Гинсеозид - женшен.

- Астаксантин - сьомга, скариди.

- L-теанин и теафлавини - чай.

- Изитиоцианати - горчица.

- Алфалипоева киселина - спанак.

- Рутин - чай и горски плодове.

- Хидрокситирозол - зехтин.

Седми принцип: Нискогликемично хранене

Всички знаят, че захарта е вредна, но малко подозират, че тя ускорява стареенето на мозъка, явява се като гориво, енергия за злокачествените клетки, уврежда белтъчините на съединителната тъкан и по този начин състарява кожата, кръвоносните съдове, белите дробове, черния дроб, бъбреците, освен това предизвиква катаракта. Затова е важно да се избягва употребата на захар, която изобилства в готовите продукти - газирани напитки, сокове, кексове, десерти, торти и т.н. Важно е да намалите също така употребата на нишестени продукти - сладкиши, хляб, картофи, макарони, бял ориз, булгур от бяло брашно.