Преди 2 дни бе доказан първият случай на грип в България - Грип-А. Това е грипът, известен като свински грип. Това заяви в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. "Характерно е, че боледуват млади хора от него. По-възрастните са поразявани от друг тип на грипа.

Няма нищо страшно досега. Грипът обаче е много интересно заболяване. Оказва се, че при грипа има едно усложнение, което засяга белия дроб. Очаквахме го само при хора с имунен дефицит, но вече наблюдаваме, че не е само при тях. Това е доста по-лошо от пневмонията.

Хубавото и качественото лечение при това усложнение е по 1000 лева на ден", каза Кантарджиев.

"Много българи, в големите градове, имат кашлица. Повечето хора кашлят около месец. Все още не са дошли коронавирусите, които са характерни за зимата. Тези, които са карали дълга кашлица или дълга хремa, е по-податлив за вирусите през зимата. Ако сте кашляли дълго време не значи, че сте изкарали грипа, а че просто вече имунната ви система е отслабена", добави Кантарджиев.

"Когато има задух и въздухът не стига, а кожата става сиво-синкава, трябва да потърсите болница", каза той. "Грипът сега поразява само за няколко часа и вече се чувствате много зле", добави Кантарджиев.

"Грипът е с най-късия инкубационен период. Може сутринта някой да се е изкашлял срещу вас, а следобед вече да вдигнете висока температура", заяви Кантарджиев.