„Антибиотиците са ефективни само при бактериални инфекции. Те не лекуват вирусни инфекции като настинка или грип“, заяви пред пациенти микробиологът от медицинска лаборатория „ЛИНА“ доц. д-р Сашка Михайлова, дм. На 17-ти ноември тя проведе безплатни консултации, посветени на Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотици, които бяха посетени от хора от всички възрастови групи.

Темата за правилната употреба на антибиотици става все по-важна, поради факта, че от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, в света годишно умират около 700 000 души. Антибиотичната резистентност възниква, когато бактериите се променят и стават устойчиви на антибиотиците, използвани за лечение на инфекциите, които причиняват. Това се случва при свръхпредписване на антибиотици, занижен контрол на инфекциите в болниците, незавършване на антибиотичното лечение, лоша хигиена, неразумна употреба на антибиотици при животните и растенията.

Всеки от нас има роля в предотвратяването на антибиотичната резистентност като се стреми да се предпазва от инфекции чрез добра лична хигиена, избягване на контакт със заразени хора и профилактични имунизации. Приемането на антибиотици трябва да става само след назначаване от сертифициран медицински специалист. Не е редно да се използват останали от предишно лечение антибиотици, както и да се споделят антибиотици с други хора.

Медицинските специалисти могат да помогнат в борбата с антибиотичната резистентност като насочват пациентите за микробиологично изследване при съмнение за инфекция, изискват от лабораторията антибиограма при изолиране на бактериален причинител, предписват антибиотици само, когато наистина са необходими, избират най-подходящия дозов режим на антибиотиците.

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ се включва активно в превенцията на бактериалната резистентност. Доц. Михайлова запозна пациентите, посетили консултациите, с дейностите на „ЛИНА“, свързани с борбата срещу ненужно използване на антибиотици.

„През последните години внедрихме много бързи тестове, чрез които в рамките на минути в проби от пациенти се доказват различни видове микроорганизми. Когато се установят вирусни причинители на инфекциите, не е необходимо да се предписват антибиотици. В „ЛИНА“ използваме анализатори за урини, чрез които се следи растежа на бактериите в реално време. Когато урината на пациента е стерилна, отрицателният резултат излиза в деня на даване на пробата. По такъв начин се избягва ненужно предписване на антибиотик. При установяване на болестотворни бактерии, винаги изготвяме антибиограма. Подборът на антибиотици в основната антибиограма е съобразен с правилата за рационалната им употреба – първо предлагаме медикаменти от ниски генерации и с тесен спектър. При липса на чувствителност, сме подготвени да изпитваме препарати от високи генерации и с широк спектър – разширена антибиограма”, обяснява доц. Михайлова.

Медицинска лаборатория „ЛИНА“ е включена в Националната система за надзор на антибиотичната резистентност. Участието й е свързано със събиране и предоставяне на информация за чувствителността към антибиотици на всички изолирани в лабораторията бактерии. Важен елемент от дейността е изпращането и потвърждаването на изолати с нетипична резистентност в референтни лаборатории.