Комплексен онкологичен център – Бургас може да се превърне във второто лечебно заведение на територията на областта, в което да заседава Трудово експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Така на територията на КОЦ ще се затваря целият цикъл - от диагностиката през лечението до експертизата.

„Изпратили сме предложение до здравния министър Кирил Ананиев чрез Регионалната здравна инспекция. То е мотивирано от факта, че тази година бе приета наредба, която в нашия случай дава възможност да се разкрие ТЕЛК и извън досегашната в УМБАЛ Бургас. Това ще бъде голямо улеснение за нашите пациенти, защото на година новоткритите онко болни на територията, която обхващаме, са около 2500. Ако министърът одобри нашето предложение, ние ще сме второто лечебно заведение на територията на град Бургас, което ще има ТЕЛК. А ако това стане бързо, ще сме вторите сред онкологичните заведения в страната след Националния онкологичен център в София”, заяви за БургасИНФО управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов.

Онкологичният център вече е готов със състава на комисията и, ако тя получи зелена светлина, ще заработи до края на годината. Лекарите, които ще работят в ТЕЛК-а на КОЦ, са досегашни служители на Онкото. Тази ТЕЛК ще е обща и освен онко болни ще може да поеме и други пациенти от областта. Председател на комисията ще бъде д-р Добромир Райков, който е признат специалист по вътрешни болести и преди се е занимавал с експертизи. Членове на комисията ще бъдат: д-р Николай Тодоров, който е специалист по хирургия, урология и онкология, д-р Михаил Михайлов – специалист по акушерство и гинекология, както и по онкология, резервни членове ще са: д-р Катя Янчева – специалист по вътрешни болести, хематология и онкология и д-р Христо Дечев, който е специалист по вътрешни болести и онкология.

„Имаме опитни лекари, с много голям стаж и с голям потенциал да дават точна диагноза на тези, които се нуждаят от решение на ТЕЛК. Това ще е голямо усленение за онкоболните, защото ще получават експертно менние от хора, които са ги лекували и са запознати със заболяванията им”, казва проф. Бозов. ТЕЛК-овете са на териториален принцип, затова комисията в КОЦ Бургас ще е за болни от Бургаска област. Пациентите от Ямбол, за които КОЦ отговаря, ще трябва да продължат да минават през ТЕЛК в Ямбол.

В Комплексният онкологичен център в Бургас постоянно се стремят да въведат облекчения за своите пациенти.

„До скоро имахме голям проблем с прегледите на пациентите, които са на химиотерапия, защото в поликлиниката ни работеше само един кабинет – N101. Затова преди две седмици разкрихме още един кабинет – N107. И в двата по график преглеждат лекарите от Отделението по онкология – химитерапевти. Така в поликлиниката вече няма опашки и решихме голям проблем на онкоболните, които се нуждаят от химиотерапия. На ден и през двата кабинета минават общо 60 души”, обяснява проф. Бозов. Прегледите стават след записан час всеки петък на телефона на регистратурата на КОЦ.

В момента на територията на Бургаска и Ямболска област има около 25 000 онко болни, като 18185 души се лекуват в КОЦ. Най-разпространените онкологични заболявания при жените са карцином на млечната жлеза и на матката, а при мъжете карцинома на простата. Други разпространени заболявания са карцинома на кожата, на белия дроб, на стомаха и на дебелото черво.

„Едни от най-злокачествените ракови заболявания са на белия дроб, на стомаха и меланома, т.е. хората трябва да внимават с излагането на слънце, защото това е една от причините за развитието на рака на кожата. Разбира се изключително важно е да се прави профилактика, особено за рака на млечната жлеза и простата. Миналият месец ние направиме такава профилакттика за млечната жлеза, като тя бе посетена от 130 пациенти”, каза проф. Бозов.

От януари до октомври новорегистрираните случаи в КОЦ – Бургас са 2100. От тях с рак на млечната жлеза са 210 пациенти, а с рак на белия дроб 190.