Нашата кожа е доста добра в това да пази тялото ни от външни опасности, и затова в момента, в който тази бариера е предоляна от нашественик, който причинява рана или порязване, системата ни за защита се включва веднага.

Но най-често това причинява белезна тъкан, основно защото ние не можем да регенерираме кожните си клетки така добре, че да се върнат в предишното си състояние. Лекарите отдавна използват различни решения за да минимизират белезите, но сега учените са взели назаем идея от мидите, която може да преобърне сцената на белезите.

Екип от корейски учени са проявили интерес към лепило, базирано на механизма на миди, защото тези създания имат невероятната способност да се закрепват здраво за скалите, блъскани безмилостно от океанските и морски вълни, а хирургичното лепило трябва да може да работи в мокри и влажни условия.

Новото лепило срещу белези е направено от адхезивен миден протеин, който е комбиниран с пептид, който се свързва в колаген, пише "Обекти.бг". При тестовите плъхове раните са били затворени напълно до 11 ден а напълно възстановени с почти никакви белези до 28-ия ден.