Едва ли има човек, който да не знае за редицата полезни свойства, които имат броколите. Те са част от семейството на зелевите растения и имат страхотни хранителни качества. Допълнително, мнозина хора твърдят, че те може би са ключа към младостта. Е, днес ще разкажем повече за тях и тайните, които крият.

Поддържат добра имунна система

Имунната система е това, което ни помага да се борим със заболяванията, както и ни предпазва от такива. Броколите са изключително богати на витамини и минерали, включително и на Витамин С, който е един от най-важните за имунната система. Именно затова този зеленчук е полезен за нашето здраве. В 80 грама варени броколи има цели 84% от дозата витамин С, нужна на организма ни за един ден.

Забавят процеса на стареене

Броколите са богати на сулфорафан, който подпомага за забавянето на биохимичния процес на стареене. Той се дължи предимно на намаляването на метаболитната функция, както и на стреса, който изпитваме. Разбира се, няма как да спрем стареенето, но с помощта на броколите можем да запазим видимите му признаци.

Защита за кожата

Броколите съдържат антиоксиданти и биоактивни съединения, които защитават кожата от увреждането, което може да и причини ултравиолетовата радиация. Съответно, броколите допринасят до намаляване на риска от ракови заболявания на кожата и не само. Балансираният хранителен режим, богат на витамини и минерали, може да доведе до редица ползи за организма.

Полезни за сърцето

Броколите са изключително полезни за сърцето, тъй като те могат да предпазят организма от заболявания на сърдечно-съдовата система. Те са богати на фолиева киселина и витамин В6, които действат защитно на организма срещу инсулт и други заболявания на сърцето. Допълнително, те намаляват инсулиновата резистентност, което от своя страна води до контрол на кръвната захар.

Подпомагат при депресия

Броколите съдържат фолиева киселина, която води до по-добро настроение. Когато в организма има дефицит на въпросната киселина, мозъчните клетки не могат да работят достатъчно добре. Това води до умора, риск от депресия и проблеми с паметта. Приемът на зелени зеленчуци дава на организма всички нужни вещества, което води до по-добро настроение и подпомага при борбата с депресията.