Чували ли сте твърдението, че 30 минути ходене на ден е достатъчно за поддръжка на добра фигура? Тичането, фитнесът и високо интензивните тренировки не са за всеки, но за щастие – ходенето е една неизменна част от нашия живот. То е изключително ефективно за по-добър сърдечен ритъм, като едновременно с това е перфектното упражнения за хората, които не са били много активни преди.

Защо ходенето е толкова полезно

Ходенето има редица ползи за здравето, като например силна сърдечно-съдова система, по-добра плодовитост, нормализиране на кръвната захар, както и много други. Ходенето е и едно много добро упражнение, което може да помогне за поддръжката на фигурата.

Ходейки достатъчно разстояние всеки ден, вие ще подобрите мускулната си сила и ще стимулирате ендорфини, които ще подобрят настроението и ще намалят стреса. Според проучване, ходенето изразходва същото количество енергия, което другото кардио изразходва.

Данни, представени е Епидемиологията и превенцията на Американската сърдечна асоциация за 2021 показват, че увеличаването с 1000 до 4500 стъпки на ден ще доведе до 28% по-нисък шанс от преждевременна смърт.

Колко трябва да ходим всеки ден

Според Световната здравна организация, хората трябва да ходят между 150 и 300 минути за поддръжка на добро здраве и фигура, като по-дългото ходене води до изразходване на повече калории и съответно – загуба на тегло.

Препоръчително е да започнете постепенно, като увеличавате активността всяка седмица. Може да ходите по 30 минути 5 дни в седмицата, или 10 минути всеки ден. Имайте предвид, че не е задължително да ходите без да спирате, кратка почивка е напълно приемлива.

Друго общоприето разбиране е, че 10 000 крачки на ден са нужни за поддръжка на добра фигура. Е, не можем да кажем, че това е на сто процента вярно, тъй като всеки организъм е напълно различен. Това, което трябва да направите е да следите как се чувствате и колко ходене се отразява добре именно на вас.

Ходене за отслабване

Питате се дали може да отслабнете ходейки? Е, отговорът е – да! Въпреки, че не е най-ефективният начин за бързо сваляне на килограми, постоянството и ежедневното ходене ще ви помогне да изразходите енергия, да изгорите калории, и съответно – да свалите килограми.

За да отслабнете трябва да горите повече калории, от колкото приемате. Бързото ходене гори достатъчно калории, че 30-40 минути разходка на ден може да подпомогне изгарянето на това, което сте приели. Разбира се, за ефективно отслабване трябва да спазвате добър хранителен режим, както и може да добавите още физическа активност като упражнения.