Вирусът не признава пол, раса и религия. Ако тук сме достигнали 70 процента на имунизация, има държави, които едва през 23-та година ще получат един флакон. Създават се така предпоставка този вирус да мутира постоянно. Но, ако се появи нов щам, то тогава ние няма как да предвидим неговото поведение. Ако той избегне имунния отговор, ние се връщаме в самото начало. И първенците в имунизацията няма да означават нищо.

Това каза инфекционистът д-р Трифон Вълков по БТВ. Той уточни: "Теоретично е възможно да се усети леко покачване на заболеваемостта при отваряне на училищата. Но е по-добре те да са на училище.

Преди дни ЕМА излезе със становище, че е намерила пряка връзка между тромбозата и ваксината на „АстраЗенека“.

Има два вида ваксини- векторни и иРНК. Първите са нов тип ваксини. До момента тяхната технология е известна преди 10-на години назад. Това са ваксини, за които се използва животински вирус от шимпанзета. Срещу този вектор се развива имунологична реакция. Генезисът на това усложнение е много рядка.

До момента няма доклади за пациенти, които са получили усложнение след втората доза. Винаги усложнения има при първата игла от 4 до 14 ден.

Наблюдавам пациенти в болницата. Там са основно възрастни хора. Няма нещо ново, което да ни учуди от самото начало на инфекцията. Сега пациентите са повече. Някои от генетичните линии са по-заразни като английския. Това е причината за увеличения брой на случаите.

Никой не остава безразличен от положителен резултат на ковид. При хората с придружаващи заболявания има предпоставки да се влошат. Стартирането на терапията е успешна, когато започва не в най-тежкия период. Плазмата и ивермектин са противопоказни при коронавирус. И това е според научни международни доклади.

Протокол в пълния смисъл за лечение няма. Има разработени схеми за лечение, но няма единен протокол за всички. Лечението е според конкретния пациент. 50 процента от хората могат изобщо да не разберат, че са се срещали с този вирус. Под процент е смъртността".