Министерството на здравеопазването публикува листовките с подробна информация за първата ваксина срещу коронавирус, която ще бъде доставена в България и чието прилагане ще започне от края на настоящата година. Цялото име на препарата е Comirnaty концентрат за инфузионна дисперсия иРНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана), той бе одобрен от Европейската агенция за лекарствата, а Европейската комисия спешно го пусна на пазара в страните от ЕС. С тази ваксина вече започна имунизация във Великобритания, САЩ, Канада.

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото
установяване на нова информация относно безопасността. Можете да дадете своя принос като
съобщите всяка нежелана реакция, която сте получили. За начина на съобщаване на нежелани
реакции вижте края на точка 4. Това се казва в листовката, разпространена от Министерството на здравеопазването.

Името на ваксината е Comirnaty. Това е многодозов флакон и съдържанието му трябва да се разреди преди употреба. Eдин флакон (0,45 ml) съдържа 5 дози по 0,3 ml след разреждане. 1 доза (0,3 ml) съдържа 30 микрограма иРНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици). Едноверижна, 5’-кепирана информационна РНК (иРНК), произведена с използване на безклетъчна in vitro транскрипция от съответните ДНК-матрици, кодиращи вирусния S (spike)-протеин на SARS-CoV-2, пише в характеристиката на продукта.

Ваксината представлява бяла до почти бяла замразена дисперсия (pH: 6,9 – 7,9).

Comirnaty е показана за активна имунизация за превенция на заболяването COVID-19,
причинено от вируса SARS-CoV-2, на лица на възраст 16 и повече години. Употребата на тази ваксина трябва да е в съответствие с официалните препоръки.