Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Препаратът на американската фармацевтична компания е първата одобрена ваксина, с която ще започне масовото имунизиране на населението на ЕС в неделя, 27 декември.

Както е известно, тя вече получи своето одобрение от здравните регулатори във Великобритания и САЩ, където вече тече и процесът по ваксиниране.

"Пфайзер" и "Бионтех" изпратиха до ЕАЛ резултатите от клиничните изпитания на ваксината на 6 октомври, реално още докато препаратът е бил в процес на разработване, а целта е била да се ускори процесът по лицензиране, който при други обстоятелства би отнел най-малко година, а сега одобрението от здравния регулатор на ЕС идва в рамките на едва три месеца.

Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст. От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.

Същевременно от Българската академия на науките препоръчаха здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19.

В становището на учените, изпратено до медиите, се казва още, че преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика на ваксината. Според учените данните досега показват, че колективен имунитет срещу коронавируса се създава много бавно и ще бъде трудно да се постигне по естествен път и затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета фаза на клинично проучване, която изисква, съобразно световно приетите правила, да бъдат приложени на 30000-40000 души, за да бъде обективно оценена тяхната безвредност и ефективност.

В ситуацията на много тежка и бързо разпространяваща се инфекция, СЗО и отговорните институции във всяка държава, са разрешили ускорено внедряване на ваксините при спазване на всички изисквания и стандарти.

По отношение на ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да се даде задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще има достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани, подчертават от БАН.