Световната здравна организация настоява правителствата да не разчитат на карантините като основно средство за контролиране на новия коронавирус. Специалният пратеник на Световната здравна организация за КОВИД-19 д-р Дейвид Набаро посочва в интервю за британското издание „Спектейтър“, че посвеместното затваряне има опустошителни глобални последици за най-бедните хора.

Трябва да се намери златната среда в подхода за овладяване на новия коронавирус, така че икономиката да продължава да работи, казва д-р Дейвид Набаро и изтъква, че Световната здравна организация не препоръчва карантините като основно средство за контрол.

„Единственият момент, когато карантините са оправдани е, за да се спечели време за реорганизация, прегрупиране и ребалансиране на ресурсите, за да се предпазят здравните работници, които са изтощени. Като цяло е по-добре да се не въвеждат. Вижте само както се случи с туристическата индустрия на в карибския или тихоокеанския регион, тъй като хората не отиват на ваканция. Вижте какво се случи на малките фермери по целия свят. Вижте какво се случва с нивата на бедност. До следващата година бедността в световен мащаб може да се увеличи двойно. Очаква се най-малко двойно увеличение на детското недохранване, защото децата не получават храна в училище, а родителите от бедни семейства не могат да си позволят не могат да си я позволят. Това е ужасна глобална катастрофа всъщност. Наистина призоваваме всички световни лидери - спрете да използвате карантината като основен метод за контрол.“

Дейвид Набаро добавя, че правителствата трябва да създадат по-добра система за контрол, най-вече на местно ниво и като се учат едно от друго и си взимодействат. Той подчертава, че карантините имат едно последствие, което никога не трябва да се пренебрегва и то, че те правят бедните хора много по-бедни.