Вадят военна техника срещу крадците на череши

img

Полиция, жандармерия и военна техника ще пазят черешите в Кюстендилско от крадци по време на кампанията. Засилената охрана на градините през миналия сезон е дала резултати, отчитат от МВР. За целия сезон са направени само три кражби на малко количество череши, а извършителите са установени, съобщи БНТ.

И тази година термовизьори, кучета, денонощни патрули и камери ще пазят черешовите масиви от крадци.

През следващата седмица ще имаме придадени сили от дирекция "Жандармерия" и дирекция "Гранична полиция". Имаме патрули с високо проходима техника, които ще контролират черешовите масиви, обясни Боян Миленков - началник сектор "Охранителна полиция" към РУП-Кюстендил.
Ще бъдат разкрити временни контролно- пропускателни пунктове на пътищата, водещи към черешовите градини.

Изискват се документи за собственост на черешовия плод който се превозва, от кого е изкупен евентуално, обясни още Миленков.

Кампанията по изкупуване на череши започна, но върви слабо, защото при ранните сортове реколтата е унищожена над 80% заради дъждовете. Стопаните не са доволни и от ниската изкупна цена.

"На 60 ст. това е подигравка, в магазина са по 4-5 лв. тука 60 ст., не става. Почти всяка година е на загуба, сега времето ще разсипе всичко, ще се скапе", недоволен е производителят Владимир Пуров.

"Никаква изгода, просто те не могат да си покрият пръскането, изораването, фрезоването", коментира друг производител- Вергиния Панайотова.

Стопаните твърдят, че и при късните череши, които са много по-едри и сладки, цената отново ще бъде ниска и печалбата ще отива в прекупвачите.

Проблемът с цената е от години и може да бъде решен само, ако се направи сдружение на местните черешопризводители и така се намери по-добър пазар.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?