МВР издирва 511 бандити, които трябва да са в затвора, но се укриват, сочи полицейската статистика. Само за 2017 г. те са 41.

317 души са били издирвани през 2017 г., за да бъдат вкарани в ареста за извършени престъпления. Те нямат присъди, но се разследват.

Общият брой на издирваните от МВР обаче е много по-голям - около 15 хиляди души на година.

За издирването на особено опасни бандити, които се укриват от присъди, често знаят само прокурорът, двама или трима оперативни служители на полицията и началникът им.

След като местното издирване не даде резултат, се обявяват за национално, а накрая и за международно - в Европа чрез ЕЗА (Европейска заповед за арест) и в Интерпол по целия свят.

За да нямат възможност хора като Росен Ангелов да остават на свобода, беше променен и НПК, като след произнасянето на окончателната присъда прокурор от ВКП веднага разпорежда да бъде вкаран в затвора, а не документите да пътуват до първоинстанционния съд, после към прокурор и той да привежда в изпълнение наказанието.

Темата за издирването на престъпници стана актуална след шесторното убийство в Нови Искър. Росен Ангелов-Горския човек е трябвало да влезе зад решетките на 22 декември 2009 г. с присъда от 8 години. Издирването му не дава резултат. Той живее инкогнито в изоставени вили над село Луково, на различни адреси в София и дори успява да работи временно на различни обекти.

Заради проблема с издирването на хора като Росен Ангелов директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски поиска от депутатите промяна в нормативната уредба, която да даде възможност на МВР да използва СРС-та за издирвани бандити.

Сега това не е възможно, защото според закона те се използват за разследване на престъпления, които се наказват с над 5 г. затвор. Бягството от правосъдие обаче не попада в тази графа. Така издирвачите в МВР ги търсят на известни адреси, при роднини, работодатели. Често издирвани се арестуват след случайни проверки на документите в страната или на влизане и излизане от България.

След като стана ясно кой е убиецът в Нови Искър, МВР започна хайка за издирвани бандити.

Главатарите Йоско Костинбродския, Ицо Исуса и Иво Гела са неоткриваеми за полицията.

51 -годишният Ерджан Арифов Мехмедов е един от издирваните, който трябва да е в затвора. Неговият профил се доближава най-много до този на Росен Ангелов. Мехмедов е осъждан за убийство в средата на 90-те, за притежание на незаконно оръжие, а през декември 2011 г. получава 5 г. затвор за сексуална експлоатация на непълнолетна, която принуждавал да проституира.
Мехмедов имал заложна къща в жк "Дружба", запознал се с неполнолетното момиче и му предложил да проституира в заведение на АМ "Тракия" на изхода на София. Това е историята от 2005 г. Преди това е лежал в затвора за убийство и е освободен 7 г. предсрочно - точно както и Росен Ангелов по първата му присъда за изнасилване на момиче от средата на 90-те.

През 2011 г. Ерджан е осъден окончателно на 5 години затвор, както и 7-те години, които са му спестени заради убийството, но не могат да го открият и до днес. Родното му място е Момчилград, но е живял къде ли не из страната. Контактувал е и с тираджии от Турция, които са били клиенти на малолетната проститутка.

Николай Николов-Шатката е друг от издирваните опасни бандити с интересна биография, разказва "24 часа". Той и гватемалецът Хосе Мартинез избягаха от софийския затвор през 2014 г. по класическа схема - с разбиване на стена и кола, която ги чака отвън.

Хосе беше заловен в Лисабон, но Шатката все още се издирва. Той излежаваше присъда за убийството на пернишкия наркобос Николай Христов-Хайо. Ликвидира го през 2008 г. и е задържан няколко месеца по-късно в София.

По времето, когато е подготвял и извършил престъплението, Шатката е бил издирван от МВР, и то още от 2002 година заради влязла в сила присъда от 4 г.

Въпреки това успява да остане на свобода цели 6 г. Бил е близък на разстреляния през 2005 г. Райко Арарски-Кръвта. Точно към него се обърнал за помощ, защото нямал средства, а жена му била болна от рак. Така Шатката влиза в бандата на Кръвта, срещу която стана свидетел през 2013 година. Ползвали го да наказва некоректни наркодилъри и да събира парите от черното тото. След бягството на Шатката през 2014 година бяха арестувани каналджиите, които му помогнали да избяга през границата. Той обаче не е открит, за да го вкарат отново в затвора.

Темата за бегълците от правосъдието, които избират свободата преди окончателното решение на съда, нашумя и през 2012 г.

Тогава ВКС потвърди ефективните присъди за бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов. След това се оказа, че не могат да бъдат открити. Другият емблематичен случай е с осъдения за двете убийства пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той се измъкна също като Братя Галеви и до днес не е заловен.