Опасен наркотик, познат като червено пико, е най-новата дрога сред тийнейджърите в Бургаско. От 2-3 месеца те си правели зловещи експерименти, разтваряйки го в сокове и газирани напитки.

“Червеното пико е разновидност на метаамфетамините. То е изключително токсично, защото съдържа повече фосфор. Въпреки това деца на 14-16 г. го използват като начин да се забавляват. Новото пико се взема и от по-големи на партита и по дискотеки”, твърди бургаският психолог д-р Ивайло Димитров.

Според запознати цената на червеното пико е като на обикновеното - 15-20 лв. за доза.

“Само за 10-ина минути червеното пико “вдига” консуматора и го изпълва с енергия. Ефектът трае 6-8 часа, след това 2-3 дни човек се чувства неспособен да стане от леглото. Това е т.нар. афтър ефект.

Тийнейджъри, взели пико, не могат да отидат на училище на следващия ден, обяснява д-р Димитров.

Пикото било най-харченият наркотик на купони. Заради стимулиращия му ефект го предпочитали и студенти, и таксиметрови шофьори. Криминалисти признават, че през последните 1-2 г. се е увеличил броят на производителите на пико. Обикновено това са младежи, които произвеждат малки количества, но си имат твърда клиентела сред тийнейджърите.

“Готвачите” се снабдяват лесно с необходимите материали, а за производството не се изискват кой знае какви познания. Поредната нарколаборатория в Бургас бе ударена преди месец и половина при акция в апартамент на криминално проявен. В съседно жилище бяха задържани криминално проявен и 17-годишната му приятелка, обявена за издирване след бягство от вкъщи.

“Често ученички на тази възраст, които посягат към наркотиците, са потенциални жертви на трафик, тъй като се влюбват в наркопласьори и сводници”, коментира Десислава Василева от местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Но ако синтетичната дрога - пико, екстази, “жълта усмивка” и др., се вземат предимно по партита и в заведения, марихуаната остава най-масовата дрога сред подрастващите. Според разследващи основната причина е, че тя е най-евтина.

Неофициални данни сочат, че близо 50% от тийнейджърите в Бургас системно пушат марихуана, пише "24 часа".