53-годишният Димитър Георгиев, който бе задържан от полицията и обвинен в изготвяне и разпространение на фалшиви пари, е имитирал защитата на банкнотите от 20 лева с холограмни ленти с надписи „Спорт тото”, изрязани от квитанциите за залог на Българския спортен тотализатор. Това съобщиха от полицията.

Банкнотите- без воден знак, са били прокарвани в обръщение предимно по пазари, на търговци пред магазини, в аптеки и други търговски обекти, като са избирани по-лесни за манипулиране лица, в случая - възрастни хора.

След задържането е извършено претърсване в помещение, ползвано от Димитър на бургаската улица „Васил Левски”, където са намерени и иззети вещи и предмети, имащи отношение към извършеното престъпление / цветна копирна хартия и комбинирано мултифункционално устройство/.

В предишен период, за извършване на същата престъпна дейност – изготвяне на неистински парични знаци, Димитър е осъждан ефективно два пъти, през 2008 г. и 2014 г. на „лишаване от свобода”.

В хода на проведената специализирана операция е извършено и второ претърсване – на апартамент, обитаван от друг бургазлия, в който е открита и иззета неистинска банкнота с номинал 10 евро, видимо без воден знак и осигурителна нишка и имитирана холограмна лента посредством лаково покритие.

Бургазлията е с наложена мярка „задържане под стража” за извършена от него престъпна дейност, работата по цялостно документиране на която продължава от служители на отдел “Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас под прякото наблюдение на Бургаска окръжна прокуратура.