Пакистанският имигрант, задържан по подозрение, че е извършил с камион кървавата терористична атака на коледния базар в Берлин, е бил освободен от ареста, съобщиха световните агенции.

Разследването до момента не е успяло да представи неопровержими доказателства, че 23-годишният мъж е извършил някакво престъпление, съобщи тази вечер федералната прокуратура, чиято централа се намира в Карлсруе.

Задържаният е предоставил значителна информация по време на разпитите, но е отрекъл да е свързан по някакъв начин с атаката с тежкия камион, при която загинаха 12 души, а почти 50 бяха ранени.

Свидетели, които твърдят, че са проследили човека, когато той бягал от местопрестъплението, на са го държали непрекъснато в полезрението си, а и липсва някакъв запис, показващ, че е бил в кабината на камиона, сочи разследването.

Мъжът бе задържан малко след атентата на няколко километра от базара в парка Тиргартен. Оказа се, че той е бежанец, пристигнал миналата година от Пакистан. Той бе заловен въз основа на описанията на мъж, който изскочил от кабината на камиона и се втурнал да бяга.

Още преди да бъде обявено, че единственият задържан за нападението е освободен, в германските медии се появиха коментари, че полицията може да бъде критикувана за действията си около ареста му, защото възникнаха съмнения, че полицията е заловила грешния човек. Това означава, че почти ден след нападението истинският извършител е на свобода, отбелязва ДПА./bta.bg