23-годишният Киряк И. на 23 г. от село Кошарица, община Несебър, е предаден на съд за извършен грабеж на множество движими вещи от туристка, като деянието е било извършено в условието на опасен рецидив.

Две жени вървели пеша от стадиона в Несебър, където били на концерт, в посока сградите на Новия град. Движили се по тротоара, намиращ се до пясъчните дюни.

Едната дама вървяла от страната на дюните, като държала в лявата си ръка дамско портмоне от изкуствена кожа. В него носела безконтактна дебитна карта на банка ДСК, десет лева; мобилен телефон марка „Sony“, кутия с цигари марка „Merilyn“ с девет броя къса цигари, единият от които изпушен наполовина и 2 броя фиби за коса.

Около сто метра след кръговото кръстовище в Несебър, намиращо се в участъка между стадиона и Новия град, жената с портмонето усетила как някой я блъска отзад и го издърпва от ръката й със сила . Обръщайки се, тя установила, че това е млад мъж, който с портмонето й в ръка, се затичал към дюните. Дамата и неговата приятелка еднага хукнали след него. Докато мъжът изкачвал една от дюните, собственичката на портмонето успяла да го настигне, при което го хванала за крака, но не съумяла да го задържи. Мъжът се скрил сред растителността на дюните.

Пострадалата се отказала да го гони тъй като преценили, че местността не е безопасна за тях и подала сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Минути по-късно на място пристигнали служители РУ Несебър, на които двете жени обяснили подробно за случилото се, като дали детайлно описание на извършителя на престъпното деяние.

Полицаите предприели обход на района и забелязали мъж, отговарящ на описанието, дадено от пострадалата и нейната приятелка. След като се легитимирали, двамата служители на МВР установили самоличността му - а именно подсъдимият Киряк И. Същият изглеждал притеснен и говорил нелогично, поради което бил поканен и приел да бъде отведен в сградата на районното управление на МВР.

С протокол за доброволно предаване Киряк И. предал мобилния телефон и кутията цигари м. „Меrilyn“. Видно от заключението на назначената съдебно-икономическа оценителна експертиза, към датата на извършване на деянието отнетите движими вещи, собственост на жената, били на стойност 509,63лева.

Подсъдимият е с обременено съдебно минало към момента на извършване на деянието, като спрямо него, като пълнолетен са били постановени три съдебни акта за тежки умишлени престъпления от общ характер, две от които против собствеността. Една от присъдите е била изтърпяна при ефективен режим.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 5 г. до 15 г., като съдът може да постанови и конфискация до ½ от имуществото на виновния, съобщиха от прокуратурата.