48-годишен иракски гражданин, у когото е намерено съвсем малко количество взривни материали, е задържан в полския град Лодз преди откриването на Световните дни на младежта и посещението на папата, който ще участва в събитието. Това предаде Франс прес, позовавайки се на националната прокуратура и на съда в Лодз.

Според полски медии следи от експлозиви са открити и в Краков, където неотдавна бил отседнал иракчанин.

"Мъжът е във временен арест за два месеца. Обвинен е в притежание на взривни вещества, което представлява престъпление срещу обществената сигурност. Главната прокуратура започна разследване", каза за АФП говорител на съда в Лодз.

Според полски медии иракчанинът има документи, позволяващи му постоянно пребиваване в Европа. Мъжът живял няколко години в Швейцария, а после в Швеция, в Полша пристигнал преди няколко дни.


Първоначално бе съобщено, че арестуваният е заподозрян в подготвяне на терористични актове. Според полската частна телевизия "Полсат нюз" у задържания имало бележки, говорещи за подготовката на терористични актове, насочени основно срещу френски търговски обекти в Полша.

От прокуратурата уточниха, че мъжът е задържан от агенти на службата за национална сигурност в четвъртък в хотелската му стая в Лодз, където при претърсване били намерени следи от експлозиви, но в количества, които не биха могли да предизвикат експлозия.

Сега службите издирват евентуални съучастници на иракчанина и значителни количества експлозиви на територията на цяла Полша, допълни "Полсат нюз".

За охраната на младежкия католически форум в Краков, продължаващ до 31 юли, са мобилизирани 40 000 души. За сигурността ще се грижат 20 000 полицаи (7500 от които - по улиците), 9000 пожарникари, 800 сътрудници на службата за правителствена охрана и 11 000 граничари.

Пред журналисти полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак тази сутрин каза, че в рамките на мерките за Дните на католическата младеж на около 200 души е било забранено влизане в Полша.

Правителството във Варшава не разкри какъв е разходът за мерките за сигурност за събитието, но е известно, че в проектобюджета за 2016 г., приет през септември миналата година, за тази цел са били заделени близо 23 милиона евро.