Нападателят от Ансбах, който се самовзриви на музикален фестивал на открито в Германия и рани 12 души, трябвало да бъде депортиран в България. Това съобщи говорител на германското МВР. Терористът е 27-годишен сириец. Те не може да бъдат връщат директно в Сирия поради ситуацията там, напомни говорителят Тобиас Плате. Той уточни, че не може да каже "към този момент защо депортацията на 27-годишния сириец с отхвърлена молба за убежище не се е състояла. Не е ясно кога се е предполагало той да бъде депортиран, отбелязва АП.

Сириецът е бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек. Това съобщи днес пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер, предаде ТАСС.

"Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

Нападателят е единственият загинал при взрива, станал близо до мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души. Дванайсет души са ранени. Нападателят се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет. Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че най-вероятно става дума за ислямистко терористично нападение.

Експерти откриха на местопроизшествието мобилния телефон на предполагаемия престъпник и в момента анализират данните в паметта му. Според в. "Билд", преди да се самовзриви, мъжът разговарял с някого по телефона.

В Ансбах живеят днес според градските власти близо 600 бежанци, допълва ТАСС.