34-годишният Михаил Шивачев, по известен като Мишо Църа, влиза в ареста. Това постанови днес Районният съд в Бургас. Църа беше задържан с постановление на прокуратурата вчера и обвинен за кражба от апартамент, нает от баровец в хотел „България”. Престъплението е извършено на 5 октомври м.г., а според осведомени, Църа не е действал сам, а със съучастници, които обаче сега са със статут на свидетели. Крадците шетали из няколко етажа, пробвали коя от вратите е оставена незаключена. „Ударили бингото” на осмия етаж, където била стаята на нашенец. Баровецът оставил вътре ключове за автомобил БМВ-пета серия, кредитни и дебитни карти, ловен нож. Щом апашите се докопали до плячката, слезли и до паркинга, където било оставено и возилото и претарашили и него.

Според обвинението, престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, а в случай, че бъде освободен има реална опасност Шивачев да извърши ново престъпление или да се укрие. Това бе и основният мотив, с който съдът отхвърли искането на защитата за по-лека мярка за неотклонение и наложи постоянен арест на Църа.

За последно Михаил Шивачев попадна в криминалните хроники през май т.г., след като бе заловен при рутинна проверка на полицията с готвача на пико Стоян С.-Тенката в „Сеат Кордоба” на кръговото на входа на Бургас от Варна. При претърсването на колата униформените открили пакет от мокри кърпички, спринцовка и игла, съдържащи кафеникава течност, реагирала при полевия наркотест на метамфетамин. Шивачев бе пуснат, но сега отново попадна зад решетките.

Църа е бивш член на прословутата „Банда на Рижите” Той е един яките младежи, които обиждат и заплашват ченгетата след убийството на тартора им Калоян Стоянчов – Голяма Рижа в ж. к. „Меден рудник”. Сега изглежда се е преквалифицирал в крадец. При разследването, Църа направил пълни самопризнания и съдействал на властите за изясняване на случая.