Автобус на фирма „Конкорд 7” ЕООД блъсна 80-годишна жена на пешеходна пътека в Поморие. Инцидентът станал към 09.45 ч. сутринта днес. Възрастната жена пресичала улица „Княз Борис І”, когато рейсът, управляван от 55 годишния М.И. я прегазил. Пострадалата е откарана в тежко състояние в бургаската болница, уточниха от полицията.

Според статистиката, страната ни е на челно място в ЕС по брой на катастрофи.

”За трета поредна година има ръст на загиналите при автомобилни катастрофи. България е на първо място в Европа с 95 загинали на един милион жители. Ние сме на челното място по тази негативна тенденция”, заяви председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, цитиран от „Фокус”.
Според него, за да се намалят произшествията по пътищата трябва да се направи бърза промяна в законодателството свързана с бързо събиране на глоби и неизбежност на санкциите.

”Събиране на глобите от пътни нарушения в специален фонд, парите от които да се използват за закупуване на камери и оборудване на пътна полиция. Камерите са крайно недостатъчни. На 20 000 км републиканска пътна мрежа Пътна полиция разполага само с 200 камери, които са крайно недостатъчни за контрол на скоростта”, каза още Тодоров.

Той уточни, че все по-честите сбивания на шофьори по пътищата се дължат на липсата на санкции за това, както и на не добре работещата съдебна система в страната. "Тази агресия не се наказва и хулиганите се чувстват безнаказани. Някои от тях търпят много ниски санкции или въобще няма такива”, заяви той.

Владимир Тодоров заяви, че статистически най-много катастрофи стават в големите градове - София, Пловдив и Варна, но това е заради концентрацията на автомобили. "Има възпиращ ефект поставянето на видеорегистратор, защото шофьорите знаят, че те самите могат да бъдат записвани и наказвани", допълни още той.