Полицията задържа тежко въоръжен мъж, пътуващ за гей парад в американския щат Калифорния. В колата му властите открили цял арсенал автоматични оръжия, експлозиви и материали за експлозиви.

Заподозреният - Джеймс Уесли Хауъл от щата Индиана бил арестуван в град Санта Моника, след като местни жители съобщили за подозрително поведение на улицата, където той бил паркирал колата си, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Полицията заяви, че след задържането 20-годишният мъж е казал на служителите на реда, че искал да навреди на предстоящ гей парад в Западен Холивуд, на който всяка година се събират стотици хиляди хора.

Той е бил арестуван малко след нападението в нощен гей клуб в град Орландо. Според полицията засега няма доказателства за връзка между ареста в Калифорния и стрелбата в Орландо, при която бяха убити 50 човека.

Професор Христофор Караджов, който се включи в ефира на Bulgaria ON AIR от Лонг Бийч, Калифорния усещането след инцидента в Орландо, е потресаващо.

”Преди малко слушах експерти от ФБР, които казаха, че ако преди години от замислянето на едно престъпление до осъществяването му са минавали средно по 6 месеца, в момента това по план може да се случи за дни, ако не и за часове”, каза в ефир Караджов.

Във връзка с това, че преди няколко месеца имаше масово покушение в дом за хора с ментални увреждания в САЩ, а сега става въпрос за хора с различна сексуална ориентация и дали има връзка между това, професорът каза, че не мисли, че нещата могат да бъдат съотнесени едно към друго.

По думите му има няколко основни нишки, които трябва да се търсят - "Ислямска държава", хомофобията, душевно разстройство и лесният достъп до автоматични оръжия.