”Винаги преди сезона има едно раздвижване кой да вземе парите от туристите. Държавата, естествено, е на последно място, но тук това са различните преразпределения на пазари - забравете, че можете да извършвате някаква дейност на тези територии просто така свободно, без да бъдете към някаква група” – Това коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Това, което премиерът определи като "махленска свада", преводът на английски език е "гангстерска война", добави Драганов. Той коментира данни на МВР, според които има 402 гангстерски групи по Черноморието като срещу някои от тях има ограничителни действия, но голямата част ще започнат да вилнеят оттук нататък.


Гангстерската война в момента пречи на самите гангстери, тъй като срещу тях сега ще започне организация от страна на държавата, смята Драганов. Той пресметна, че от тези проверки, които ще бъдат извършени, те ще пострадат много, "но в същото време ще наблюдаваме с течение на сезона отново таксиметровите шофьори, които ще бъдат пред хотелите и ще обират туристите; паяците, които ще вдигат колите - купени са нови паяци от тези гангстерски организации".

Попов припомни и случая, когато през 2007 г. - 2008 г. един шведски турист беше убит в дискотека и записите от камерите изчезнаха."Един датчанин умря от натравяне с алкохол. След като това гръмна на датския пазар туристите оттам са от 120 000 на 40 000 души".

Слънчев бряг на пазари като Германия и Скандинавските страни се превърна в символ на евтин, алкохолен туризъм и подобни негативи. Генезисът започна със самото презастрояване на комплекса, припомни той.

Престрелката в Слънчев бряг няма да повлияе на туристическия сезон.
Няма повод за притеснение и според скандинавския пазар, добави Димитър Попов, член на УС на АБТТА. По думите му освен норвежкия вестник Aftenposten друга скандинавска преса почти не отрази случая.

Има отменени резервации, но това ще бъде в краткосрочен план. Ефект върху туризма имат актове, които касаят директно туристите, както в Истанбул, когато са насочени срещу самите туристите, обясни Попов.

"Независимо от всичко става дума за огромен туристически комплекс - около 5 млн. души ще бъдат посетителите, които ще бъдат обслужени по Южното Черноморие, а около 600 000 легла са в този конгломерат и практически няма как информацията да достигне до всички, освен ако не е тревожна - ако има жертви или цел сред туристите, тогава ще говорим за друго нещо", потвърди и Драганов.