Двама души са загинали при инцидент в завод 3 на „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на спешния телефон 112 около 10.44 ч.

Тази сутрин трима работници са извършвали ремонтни дейности, когато е възникнала искра и е избухнал пожар. Двама мъжете са загинали, а третият е бил изтласкан от взривната вълна. Това съобщи „Дарик”

Към момента пожарът е потушен и няма опасност от вторични взривове.

Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин на територията на „Арсенал“-Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев. При възникналото запалване са загинали двама мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването.

Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент. Към момента няма конкретни данни, предизвикали нещастието.

Своевременно сградата са напуснали останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения. Към момента не може да се предостави повече информация, компетентните органи извършват разследване, уточняват от управата на фирмата.

Вследствие на взрива има нанесени материални щети върху сградата. Няма опасност за населението”, съобщи директорът на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Никола Николов.

„Категорично няма опасност от замърсяване в района. В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи замерване чистотата на въздуха на място. Няма опасност от нови взривове”, успокои Николов.

През февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката обаче не бяха оповестени публично.

При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.