16 000 евро, ценни монети и часовници са иззети при ареста на бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Това съобщиха от прокуратурата, цитира „24 часа”.

Засега няма доказателства, той да е вземал подкуп от родители на болни деца. Разследването е срещу организирана престъпна група за длъжностни престъпления и безстопанственост. Все още в ареста са 8 души, но не е ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Всеки от задържаните е бил определена брънка в корупционната схема, която разследвахме от юни насам, каза шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов."Акцията няма да попречи на лечението на деца. То нито ще спре, нито ще се забави", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иззети са над 5000 страници документи, но не оригиналите а копията, за да не се пречи на процедурите за лечението на децата.

В ГДБОП има данни, че Павел Александров е сключил договор с българка във Франция за наем на апартамент, който според разследващите е бил многократно завишен. Платени са около 200 000 лева, казаха от прокуратурата, но не уточниха за какъв период е сумата и какъв е бил месечнияj наем. Договорът за апартамента е направен без да е спазвана процедурата, твърдят разследващите.

Александров е ползвал служебен бензин за личния си автомобил.