Полицията е Бургас задържа знакова фигура от ъндърграунда, съпричастна към нелегалното преминаване на мигранти през територията на Бургаска област. Това е криминално проявеният Филип Фратев. 50-годишният бургазлия е познат в криминалните среди още от началото на прехода. Преди години неговата банда се свързваше с побои и грабежи. Групата, оглавявана от Филип и брат му- близнак Иван, действаше в началото на 90-те години на миналия век. Впоследствие Филип Фратев премина от сенчестия в легалния бизнес. През последните години се развивал търговия със зърно, но бизнесът му не вървял. Брат му пък замина за Испания.

Фратев влиза отново е полезрението на властите, след като вчера в “Опел Виваро”, с бургаска регистрация, управляван от 39 годишния Гюро Георгиев от Бургас, полицията откривa 18 нелегално преминали границата на България мъже, жени и деца. По-голямата част от тях се самоопределят като афганистанци. Сред задържаните има един иракчанин и трима сирийци.

Микрообусът е спрян на бургаската улица “Крайезерна” до входа на “СОМАТ” около 21.00 ч. на 29.03.т.г. Непосредствено след това в близост до завод “ЛУКОЙЛ” е спрян и задържан пилотният автомобил, екскортиращ “Опел Виваро”-то. Tова е „Мерцедес CL 500”, с бургаска регистрация, управляван от 50 годишния Филип Фратев.

По случая са извършени огледи и претърсване, при които са иззети веществени доказателства - мобилни телефони, СИМ-карти и документи на автомобилите.

Фратев и Георгиев са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо досъдебно производство за каналджийство по чл. 281 ал. 2 от НК. Нелегално преминалите са откарани до отдел „Миграция” към ОДМВР - Бургас за настаняване в специализиран център.