„Ако това престъпление ми бъде приписано, ще се самоубия”- Това обяви днес в Бургаския окръжен съд 46-годишния Йоксузоглу Мустафа от Турция, обвинен за контрабанда на оръжие. Той бе задържан на 6 март т.г., след като на ГКПП Малко Търново митническите инспектори откриха в колата му- „Мицубиши” два бойни пистолета „Берета”. Единият от тях бил без обозначителен сериен номер. Пистолетите били открити под седалката на автомобила.

„Оръжията не са мои. Качих случаен гражданин на стоп в колата по пътя от Турция за България. Беше мой сънародник. Ако беше сириец, нямаше да го кача. Но той слезе край Дерекьой и повече не съм го виждал. Не знам дали той е оставил оръжията в колата. При проверката на границата аз я оставих отворена, възможно е тогава да са подхвърлени пистолетите”, каза Мустафа пред магистратите. Прокуратурата поиска той да остане под стража, като се мотивира с наличието на обосновано предположение, че именно той е автор на престъплението. Защитата на задържания обаче контрира, че по оръжието не е имало отпечатъци от заподозрения.

Мустафа в момента държи ресторант в Турция. По думите му през 2001-2013 година е имал бизнес с текстил в България и осигурявал работа за 1200 души.