Нелегални мигранти от Афганистан и Ирак, върнати от родните власти, щурмуват отново границата ни при опит пак да влязат в страната ни- отправна точка към крайната цел – богатите европейски държави. „В рамките на няколко месеца хващаме едни и същи хора по четири-пет пъти. Връщаме ги обратно, после те отново влизат в страната ни. Лъжат преводачите за имената си, сменят рождените си дати, но истинската им самоличност излиза на яве, щом вземем отпечатъците им”, споделят граничари.

На ден на българо-турската граница се връщат обратно в Турция най-малко по 50 чужденци, преминали нелегално браздата.

Мигрантите се придвижват в съседната ни държава с автомобили, а оттам влизат пеша в България. Въпреки студа, успяват да достигнат чак до пирамидите на границата. До един са без документи за самоличност. Гората в Странджа е осеяна с изхвърлени паспорти на чужденци.

Статистиката на вътрешното министерство сочи още, че за миналата година са били заловени над 30 хил. мигранти. Над 10 700 са били спипани, докато са се опитвали да влязат нелегално в страната ни. 8400 са били засечени на изхода към Западна Европа, а на 11 000 са изловени във вътрешността на страната.