Убийство, а не самоубийство е причината за смъртта на старши лейтенент Тодор Манчев, който бе намерен мъртъв на 19 юли в спалното помещение на полигона “Ново село”.

Тази версия за смъртта на военния полицай бе лансирана в редица медии, но все още е непотвърдена от МО.

Както знаете, новата насока на разследването давала ексхумацията на трупа на Манчев, направена в началото на месеца. Тя показала, че куршумът от фаталния изстрел е произведен от горе на долу. Според експерти този наклон не бил характерен, за да отговаря на тезата за самоубийство.

Още при смъртта на лейтенант Манчев тя бе свързана с друг инцидент, при който на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово – американски военни нахлуват с тежко въоръжение в цех за производство на оборудване за рафинерии на олио. Работниците били пленени в продължение на половин час, а инцидентът бе крит в продължение на два месеца.

Манчев бе част от военните полицаи осигурявали учението, а името му бе сред първоначално посочените от проверка на Военна полиция като виновници за гафа. Впоследствие наказанието му бе махнато по настояване на военния министър Георги Панайотов.

Към версията за убийство на Манчев насочват и думи на баща му, казани пред бившия полковник от Военна полиция Диман Георгиев. "Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми!", казал бащата по телефона според докладна на Георгиев до директора на "Военна полиция".

Разследването за смъртта на лейт. Манчев се води от Военната прокуратура, а не от Военната полиция, за да няма "замърсяване по случая", обясни военният зам.-министър Пламен Йорданов на последното заседание на парламентарната комисия по отбрана вместо министър Георги Панайотов.

Той пропусна блицконтрол заради летен вирус, който карал от неделя, обясни Йорданов. С думите си зам.-министърът опита да опровергае публикациите с версията за убийство, които цитират източници от Военна полиция.

На въпрос дали случаят е обвързан с инцидента с нахлуването на американски командоси в Чешнегирово, Пламен Йорданов отвърна: "Може двата случая да са обвързани, но проверката е различна".

Кметството на пазарджишкото село Дебращица, където е погребан Манчев, е съдействало за ексхумацията на тялото, съобщи за "24 часа" кметицата Латинка Вълчева. Тя обаче отказа каквито и да било подробности с мотив, че и е изрично забранено.

А родителите на трагично починалия старши лейтенант настоявят, че синът им не се е самоубил, а е бил убит.

Причината е, че помещението, в което е намерен трупът, било почистено само половин час по-късно, обяснили от семейството на среща с депутати от ГЕРБ в парламента. Това разказа Христо Гаджев, който е и член на комисията по отбрана.

От партията направили свое разследване по случая, след като още през август поискаха да се създаде временна комисия в парламента, която да изясни обстоятелствата около нахлуването на американските военни и смъртта на старши лейтенанта.

Според партията освен Манчев за инцидента с американските командоси е обвинен и майор Георги Мерджанов, след вътрешна проверка.

На 1 юни пък е направена проверка на инспектората към Министерството на отбраната, която показва различни факти. Докладът от нея е предоставен на военния министър на 15 юни. В него се иска откритото да се даде на военната прокуратура, а на други двама военнослужещи да им бъдат наложени дисциплинарни наказания - забележка.

В доклада на инспектората се казва още да не се търси отговорност на Манчев и Мерджанов. Военният министър обаче постановява да не се изпълнят второто и третото искане. Освен това лейт. Манчев е свидетелствал срещу началниците си, като ги обвинява във фалшифициране на документи и други престъпления. Тогава започнал тежък натиск от военната полиция върху него, споделили от семейството му при разговора с представители на ГЕРБ, обясни Гаджев.