Огнената стихията, която унищожи къщи и стотици декари смесена гора край средецкото Граничар е овладяна. Това съобщи кметският наместник на пограничното село Пенчо Пенчев. По думите му, опасността за населеното място е преминала и ситуацията към този момент е спокойна.

"Пожарникарите още работят по разичстването на горски терени, за да не се допуска ново активизиране на пламъците. Изгорели са изоставени къщи в покрайнините на селото. Хора в тях не са идвали от години. Селото е малко - има около 20 къщи, които се обитават само през летните месеци. За цял сезон там се събират най-много 20 души. Постоянните жители са 4 - 5 човека", каза Пенчев.

За овладяването на пожара за използвани всички налични сили на горските стопанства - хора и техника. Още снощи в Граничар са пристигнали доброволци от почти всички съседни села, разказа още кметският наместник.

В кметството вече е започнал преглед на архивите, за да се издирят наследници или собственици на опожарените постройки. "Много е трудно да открием имената им. В селото идват предимно виладжии. В някои дворове не е стъпвал човешки крак от десетилетия. Все пак ще опитаме да издирим собственици или наследници, за да ги информираме все пак какво се е случило със собствеността им", допълни Пенчев.