Цанко Цанков спечели плувния маратон в Гибралтарския проток, съобщава БТА. Българинът измина разстоянието от 16.75 километра от Тарифа (Испания) до Пунта Сиерес (Мароко) за 3.56:03 часа.

Второто място зае американецът Шон Ноа с изоставане от 12 секунди, а трети стана италианецът Алберто Амброзио (+ 16 секунди).

Цанков е първият българин, преплувал маратона. Преди няколко дни той направи опит, който беше прекратен заради атмосферните условия.

„Днес постигнах една от най-важните цели за мен. Участие в плувния маратон от Европа до Африка през Гибралтарския проток. Състезанието се проведе в изключително трудните и непредвидими условия на Атлантическия океан. Организаторите бяха на крачка от прекратяване на плуването поради формирането на гъста мъгла в средната част на протока“, заяви Цанков във „Фейсбук“.

„Стъпих първи на мароканския бряг след 3.56:03 часа. Това е една голяма победа не само за мен, но и за цяла България. За мен е чест да бъда първият българин, преплувал Гибралтарския проток в 127-годишната история на проявата. Благодаря искрено на всички, които ме подкрепиха и повярваха в мен“, добави плувецът.