Галерия 13-то стъпало Бургас представя изложбата “30 години в 100 кадъра” Снимките са документ на времето, в което живеем, разказан откровено от безпощадното око на камерата на едни от най-добрите фоторепортери. Фоторепортажите доказват колко важно е да усещаш пулса на времето и да го „илюстрираш“. В запечатаните исторически кадри има протести, непоказвани досага сцени от палежа на Партияйния дом в София, митинги, знакови фигури на политици, артисти и певци, хора-емблеми като Радой Ралин, които ги няма вече сред нас; колоси на духа като д-р Петър Дертлиев и много други знайни и незнайни лица. 100 кадъра не могат да отразят хрониката на Прехода, но те са достатъчно красноречиви знаци на нашия подем и нашето разочарование.

Пълни са с пориви, мечти и гняв – с възходи и падения. С нашия живот от 89-а насам. Авторите на това безценно богатство – снимките от изложбата, са фотографите: Иван Захариев, Борислав Стефанов-Бобо, Иван Григоров, Тони Тончев, Рада Петкова, Виктор Гилтяй, Милан Христов, Евгени Димитров, Асен Тонев, Георги Георгиев-Джони, Георги Цветков-Гошоре, братята Георги и Кольо Панамски. В снимките им се оглежда не само онова, което са видели, но и онова, което са съпреживели, заедно с останалите българи през всичките тези години. В тези снимки живее част от живота на всеки от нас. Това е една уникална фотоизложба, която разказва откровено, със силата на документ, за случващото се през 30 години преход.

„30 години в 100 кадъра“ е разказът на колегите от различните медии, който най-достоверно описва случилото се и това, което днес става, във времето на т. нар. Демокрация. За пореден път майсторите на обектива доказват, че всички, които сме в новинарския занаят, знаем, че не ни посрещаха в онези бурни години с овации, а ни гонеха, ругаеха и дори някои ги биеха, но за сметка на това обществото бе информирано от първа ръка.

Откриване на изложбата – 16 януари, четвъртък, от 18.00 часа , галерия „13-то стъпало“ , ул. „Александровска“ № 78 Бургас.